lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


PREŠOV: Námestníčka FNsP pripustila, že v práci dnes nebolo vyše 50 lekárov Prešov 30. novembra (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove (FNsP), ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Prešov 30. novembra (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove (FNsP), pre ktorú platí núdzový stav, zasadá bezpečnostná rada prešovského obvodu. Počas rokovania s krátkym vyhlásením pred novinárov predstúpila námestníčka riaditeľa FNsP pre ošetrovateľstvo Jana Jurášeková. K aktuálnemu stavu uviedla, že pôvodne podalo výpovede 171 lekárov, z ktorých 29 výpovede stiahlo. Ďalej uviedla, že lekári vo výpovediach si prevzali príkaz o pracovnej povinnosti v zmysle platnej legislatívy. Námestníčka najskôr prečítala z vyhlásenia, že lekári dnes nastúpili do práce, liečebné výkony prebiehali v riadnom režime, rovnako sa vraj podľa plánu uskutočnili aj operačné výkony. Na otázku novinárov, či je pravda, že lekári dnes na niektorých oddeleniach z rôznych dôvodov v práci neboli, odpovedala, že k tejto situácii sa vyjadria neskôr. Následne však pripustila, že v práci dnes nebolo asi 50 lekárov."Lekári, ktorí sú vo výpovediach, si prevzali dnes príkaz na povinnosť pracovnej činnosti. Čiže tento príkaz sú povinní rešpektovať a sú povinní zajtra nastúpiť na pracovný výkon," povedala Jurášeková. Potvrdila, že toto opatrenie sa týkalo všetkých lekárov.Na otázku, ako budú o pracovnej povinnosti informovaní tí lekári, ktorí dnes neboli v práci, odpovedala, že po dohode s obvodným úradom, bol vydaný príkaz riaditeľa aj s konkrétnym zoznamom lekárov, celoplošne na jednotlivé oddelenia."To sa ráta, ako keby boli oboznámení, čiže niektorí boli jednotlivo, niektorí celoplošne v rámci oddelenia. Je to vlastne tak, že je to platné, ak je to dané na oddelenie, tí lekári sú povinní nastúpiť k pracovnej činnosti," vysvetlila námestníčka. Zdôraznila, že postupovali podľa manuálu ministerstva zdravotníctva a pokynov obvodného úradu. "Vychádza príkaz riaditeľa, aby primári každé ráno hlásili počet lekárov na oddeleniach, či sú schopní zabezpečiť riadnu prevádzku, alebo potrebuje byť oddelenie v akútnom režime, alebo či vôbec môže byť poskytovaná starostlivosť," konštatovala námestníčka a doplnila, že presnejšie informácie o konkrétnych krokoch budú známe vo štvrtok (1.12.) ráno, kedy bude jasné, koľko nastúpi lekárov do práce. Podľa informácií TASR dnes napríklad na oddelení traumatológie pracovali len piati lekári, pričom v bežnom režime ich je počas pracovného dňa asi 15. "Podľa mne dostupných informácií dnes do práce nenastúpilo asi 75 lekárov," uviedol podpredseda Lekárskeho odborového združenia pri FNsP v Prešove Silvester Smolnický. Dodal, že on v práci nebol a neprevzal si ani príkaz na pracovnú povinnosť. Ešte dnes vraj odchádza do zahraničia, kde dostal ponuku na pracovné miesto.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.