lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Pan Ki-mun: Ciele OSN v boji proti AIDS sa dajú do roku 2015 dosiahnuť New York 1. decembra (TASR) - Cieľ zabrániť novým prípadom HIV/AIDS, ako aj odstrániť diskrimináciu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

New York 1. decembra (TASR) - Cieľ zabrániť novým prípadom HIV/AIDS, ako aj odstrániť diskrimináciu osôb s týmto ochorením a eliminovať úmrtia súvisiace s AIDS, ktorý si vytýčila OSN do roku 2015, sa dá dosiahnuť. Vo vyhláseniu k dnešnému Svetovému dňu boja proti AIDS to uviedol generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.Globálny boj proti AIDS dosiahol v ostatnom desaťročí povzbudzujúce výsledky. Podľa zistení OSN sa počet nových infekcií vírusom HIV znížil v 25 krajinách od roku 2001 o 50 percent alebo aj viac. Globálne klesol počet novo nakazených osôb z 3,2 milióna v roku 2001 na 2,5 milióna v roku 2011. Počet úmrtí na choroby príbuzné s AIDS klesol z 2,3 milióna v roku 2006 na 1,7 milióna v roku 2011.Jedným z dôvodov je významné zlepšenie dostupnosti antiretrovírusovej liečby nakazených - v rokoch 2009-2011 bol zaznamenaný 63-percentný nárast.Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bolo v roku 2011 na celom svete 34 miliónov ľudí infikovaných HIV, pričom 69 percent z nich žilo v subsaharskej Afrike. Subsaharská Afrika má najvyššiu mieru infikovaných - nakazený je jeden z 20 dospelých.Pan Ki-mun tiež zdôraznil, že je potrebné zastaviť diskrimináciu osôb postihnutých HIV/AIDS. Takáto diskriminácia je zapríčinená "zastaranými právnymi predpismi, zlými súdnymi systémami a represívnymi policajnými postupmi a nie je založená na vede, ale na strachu a predsudkoch".

Štítky :

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.