RADÍME: Dovolenkári by mali pred cestou do cudziny navštíviť lekára Bratislava 13. júna (TASR) – Cestovanie či pobyt v cudzine môže so sebou prinášať aj zdravotné ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 13.06.2016 categoryDenné správy

Bratislava 13. júna (TASR) – Cestovanie či pobyt v cudzine môže so sebou prinášať aj zdravotné riziká, poukazuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Dovolenkári by preto mali podľa hygienikov v dostatočnom čase pred cestou navštíviť svojho praktického lekára."Dôležité je to najmä u ľudí, ktorí idú do krajín s nízkym hygienickým štandardom, najmä do trópov a subtrópov," poukázal hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Počas cesty či pobytu môžu dovolenkára ohroziť infekčné choroby, alergie, drobné poranenia a úrazy, príznaky zo strany srdcovocievneho, zažívacieho a dýchacieho systému, krádeže, prepadnutia či riziká spojené so športom.Lekár by mal podľa Rovného poznať účel cesty, dĺžku predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania. "Ošetrujúci môže pacienta informovať o povinných či odporúčaných očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe, ako obmedziť riziká ochorení v zahraničí," vysvetlil Rovný.Lekár môže cestujúceho poslať aj na niektoré zo špecializovaných pracovísk, kde mu napríklad zabezpečia potrebné očkovania, či povedia o riziku infekcií v jednotlivých krajinách. Za obzvlášť ohrozených možno považovať chronicky chorých ľudí, deti, starých ľudí, tehotné a dojčiace ženy, cukrovkárov, či ženy užívajúce antikoncepciu, ktoré cestujú v rámci veľkých časových rozdielov.

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.