lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


RÚVZ: Kvalita vody na Plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici je v poriadku Banská Bystrica 11. júla (TASR) - Kvalita vody na Plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici je ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 11. júla (TASR) - Kvalita vody na Plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici je v poriadku. Ukázali to posledné merania regionálnych hygienikov. Štátny zdravotný dozor tu však bude banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vykonávať počas celej letnej turistickej sezóny.Opakované odbery vzoriek vody odobrali hygienici zo všetkých bazénov a jazera na Plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici ešte 21. júna tohto roka. Podľa Kvetoslavy Koppovej, vedúcej odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici, boli výsledky vzoriek v súlade s požiadavkami príslušnej legislatívy. Poukázali však na nárast mikrobiologického znečistenia vody oproti výsledkom, získaným pred začatím prevádzky Plážového kúpaliska. "Napriek tomu, že toto zvýšenie nebolo zdravotne významné a nevyžadovalo si prijatie opatrení na ochranu zdravia kúpajúcich sa, RÚVZ po zlepšení počasia odobral v rámci štátneho zdravotného dozoru 6. júla ďalšiu vzorku vody z jazera. Jej vyšetrením bola preukázaná kvalita vody v súlade s príslušnou legislatívou," vysvetlila Koppová.Jazero je využívané po 20-ročnej prestávke, preto je podľa Koppovej kvalita jeho vody vyšetrovaná aj nad rozsah ukazovateľov, ktoré požaduje príslušná legislatíva. Jazero banskobystrického Plážového kúpaliska je vodou na kúpanie zásobované z toku Tajovka, ktorá sa mechanicky prečisťuje v sedimentačnom odberovom objekte a tiež na otvorenom pieskovom filtri. Jazero je prietočné, prívod vody je nepretržitý, po dosiahnutí výšky výpustného objektu voda voľne odteká do toku Tajovka. Na zamedzenie tvorby rias boli do jazera nasadené bylinožravé ryby Amur, mechanicky sa z jazera odstraňujú napadané nečistoty. Plytšia časť jazera od piesočnatej pláže po umelo vytvorený ostrov je vyčlenená na kúpanie, hlbšia časť jazera na športové aktivity – bicyklovanie, člnkovanie.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.