lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


RÚVZ: Peľová sezóna končí, pozornosť treba venovať vnútorným alergénom Banská Bystrica 17. októbra (TASR) – Z informácií monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby (PIS) SR ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 17. októbra (TASR) – Z informácií monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby (PIS) SR o množstvách peľu a spór (plesní) v ovzduší vyplýva, že sa značne uľaví polinotikom (ľuďom alergickým na peľ rastlín), uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. Podotkla, že v tomto období je potrebné viac pozornosti venovať likvidácii alergénov z vnútorného prostredia.Počas predchádzajúcich, ako aj cez tieto dni monitorovacie stanice na celom území zachytili už len nízke denné koncentrácie peľu. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ, ktorý je koordinátorom PIS v SR, uviedla, že u najsilnejšieho alergénu tohto obdobia – ambrózie, bola v uplynulých dňoch nameraná najvyššia denná koncentrácia 13 peľových zŕn na kubický meter vzduchu v Nitre.V uplynulom týždni sa okrem veľmi nízkych koncentrácií peľu ambrózie vyskytoval v ovzduší ojedinele a vo veľmi nízkych koncentráciách aj peľ paliny, slabo alergizujúcej pŕhľavy, tráv z čeľade lipnicovitých, mrlíkovitých a astrovitých. "Denné koncentrácie spór - plesní v ovzduší mierne poklesli, ale stále dosahovali veľmi vysoké koncentrácie. Naďalej sa udržiava dominancia rodov Cladospórium, Alternária a Epicoccum," dodala Lafférsová. K poklesu denných koncentrácií spór - plesní dochádza pozvoľne."S prichádzajúcim chladom viac uzatvárame svoje domácnosti, a preto je v nich potrebné uskutočniť opatrenia, ktoré znížia riziko kontaktu pacienta s alergénom a zabránia tak zhoršovaniu jeho stavu," pokračovala hovorkyňa. K alergénom, ktoré ľudia vdychujú vo svojich domácnostiach, patria napríklad domáci prach, roztoče, perie, plesne, chlpy a srsť domácich zvierat.Hlavným a jedným z najagresívnejších alergénov v domácom prostredí sú roztoče. Žijú v domácom prachu a živia sa ľudskými lupinami a kožným odpadom. Majú radi vlhko a teplo. Ich množstvo narastá medzi augustom a októbrom, druhý vrchol ich života nastane v období od februára do marca. Alergén roztoča sa vznáša vo vzduchu tesne po jeho rozvírení."Môžeme proti nemu bojovať udržiavaním čistoty v domácnosti pravidelným vlhkým utieraním prachu a dôkladným a častým vysávaním novými typmi vysávačov, ktoré nespôsobujú vírenie prachu," podotkla Tolnayová. Pripomenula, že zdrojom roztočov bývajú aj plyšové hračky. Ich rozmnožovaniu možno zabrániť praním a občasným zamrazením hračiek v mrazničke. Vankúše a paplóny plnené perím tiež vytvárajú priaznivé podmienky pre život roztočov.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...