RÚVZ: V Bajči a Nesvadoch pribudli nové prípady ochorenia vírusovej hepatitídy A Komárno 20. októbra (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne zaznamenal počas uplynulého ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 20.10.2025 categoryDenné správy

Komárno 20. októbra (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne zaznamenal počas uplynulého týždňa 17 nových prípadov ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A (VHA). Všetky boli zaznamenané v dvoch nových epidemických ohniskách v okrese v obci Bajč a meste Nesvady, informovala Denisa Masárová z RÚVZ Komárno.
Kumulatívne je v územnej pôsobnosti RÚVZ Komárno k 20. októbru hlásených spolu 160 ochorení v rámci evidovaných šiestich aktívnych epidemických ohnísk VHA. Tri z nich sa nachádzajú v Hurbanove, kde za uplynulý kalendárny týždeň nebolo hlásené žiadne nové ochorenie. Kumulatívne bolo v meste doteraz hlásených spolu 137 ochorení. Všetky boli evidované v rodinách žijúcich v podmienkach nízkeho sociálno-hygienického štandardu.
Jedno aktívne epidemické ohnisko je evidované v meste Komárno. Za 42. kalendárny týždeň neboli hlásené nové ochorenia. Kumulatívne bolo v meste doteraz hlásených spolu šesť ochorení. Išlo o rodinnú epidémiu u osôb žijúcich v podmienkach nízkeho sociálno-hygienického štandardu.
Nové epidemické ohnisko vzniklo v obci Bajč, kde bolo počas uplynulého týždňa hlásených deväť ochorení. Všetky prípady boli zaznamenané v časti Kotelnica u osôb žijúcich v podmienkach nízkeho sociálno-hygienického štandardu s celkovým počtom 52 exponovaných osôb.
Ďalšie nové epidemické ohnisko v regióne pribudlo v meste Nesvady. Hlásených je osem ochorení u osôb žijúcich v podmienkach nízkeho sociálno-hygienického štandardu s celkovým počtom 15 exponovaných osôb.


svl ryb

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.