lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


RÚVZ: Vo vzduchu nad Slovenskom už vládne peľ paliny a ambrózie Banská Bystrica 23. augusta (TASR) - V uplynulých dňoch najmä na strednom Slovensku dominoval silne alergizujúci ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 23. augusta (TASR) - V uplynulých dňoch najmä na strednom Slovensku dominoval silne alergizujúci peľ paliny, vyplýva z analýz meraní monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby (PIS), ktorej koordinátorom v SR je Oddelenie biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. TASR informovala jeho hovorkyňa Mária Tolnayová.V oblasti Bystrice dosahovala veľmi vysoké koncentrácie, a to 334 peľových zŕn paliny v metri kubickom vzduchu. Hladiny peľu paliny oproti predchádzajúcemu týždňu opäť výrazne stúpli. Pribudol aj peľ ambrózie, pričom alergologicky významné koncentrácie zatiaľ zaznamenala len Bratislava. Peľ ambrózie v ovzduší síce zachytili všetky monitorovacie stanice, ale vyskytoval sa len v nízkych koncentráciách."Na celom území sa však udržiavali pomerne vysoké denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín. Ich najvyššie koncentrácie peľu v uplynulých dňoch zaznamenali v Bratislave, Banskej Bystrici, Trnave a naposledy aj v Žiline. Peľ tráv sa vyskytoval na väčšine územia už len v nižších koncentráciách a takéto hladiny sa udržia až do jesene," konštatovala Janka Lafférsová, vedúca Oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Bystrici. Vo veľmi vysokých denných koncentráciách sa podľa nej naďalej udržiavajú spóry húb (plesní) a okrem rodu Cladospórium aj spóry rodu Alternária i Epicoccum. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä mrkvovitých, astrovitých a mrlíkovitých rastlín, chmeľu, skorocelu a štiavu.Podľa hovorkyne nie je pre polynotikov predpoveď na tieto a nasledujúce dni vôbec priaznivá. "Na celom území Slovenska očakávame stále vysoké hladiny peľu paliny a výrazne sa zvyšujúce denné koncentrácie peľu ambrózie v ovzduší." Vo vysokých koncentráciách na väčšine územia sa bude naďalej vyskytovať aj slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín. Navyše, hojne kvitne ďalšia invázna rastlina zlatobyľ z čeľade astrovitých. Pre alergikov je nebezpečná najmä pri pohybe v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov, kde sú koncentrácie jej peľu mnohonásobne vyššie ako údaje uvádzané monitorovacími stanicami. Udržia sa aj veľmi vysoké koncentrácie spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium spolu s rodmi Alternária a Epicoccum.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...