lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Rusko začne testovať menej účinnú verziu svojej vakcíny Sputnik V Moskva 11. januára (TASR) - Rusko v snahe poskytnúť dočasné riešenie pre krajiny ťažko zasiahnuté ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 11.01.2021 categoryDenné správy

Moskva 11. januára (TASR) - Rusko v snahe poskytnúť dočasné riešenie pre krajiny ťažko zasiahnuté koronavírusovou pandémiou začne s testovaním menej účinnej verzie svojej vlastnej vakcíny Sputnik V. Spočívať bude v podaní jednej očkovacej dávky namiesto dvoch, ktoré sú potrebné pre optimálnu ochranu pred nákazou. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý vývoj vakcíny Sputnik V spolufinancuje a predáva ju do zahraničia, financuje tiež klinické testovanie jej menej účinnej verzie. V priebehu nasledujúcich mesiacov sa na ňom zúčastní 150 dobrovoľníkov.Generálny riaditeľ RDIF Kirill Dmitrijev uviedol, že táto verzia vakcíny môže byť "efektívnym dočasným riešením" pre krajiny, ktoré evidujú veľké množstvo novoinfikovaných. V decembri Dmitrijev oznámil, že jej účinnosť je približne 85 percent. Účinnosť bežnej verzie Sputnika V je vyše 90 percent.Vakcína Sputnik V, pomenovaná podľa prvej sovietskej družice, bola v Rusku zaregistrovaná vlani v auguste ešte pred začiatkom klinických testov, čo v zahraničí vyvolalo nedôveru.Rusko začalo s masovým očkovaním touto vakcínou začiatkom decembra ešte počas tretej fázy klinických skúšok, pričom bola najskôr sprístupnená vysoko rizikovým skupinám obyvateľstva, akými sú zdravotníci, učitelia či starí ľudia. Vakcínu Sputnik V už schválili na použitie aj v Argentíne, Bolívii, Alžírsku a Srbsku. V Bielorusku ňou začali očkovať koncom decembra. RDIF v pondelok oznámil, že Sputnik V zaregistrovalo na núdzové použitie aj palestínske ministerstvo zdravotníctva. Dodávky do Palestíny sú plánované na prvý štvrťrok 2021.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: