lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


SKALICA: Na vynovené oddelenie rádiodiagnostiky pribudla magnetická rezonancia Skalica 16. novembra (TASR) – Pacienti spádového územia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica, a.s. môžu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Skalica 16. novembra (TASR) – Pacienti spádového územia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica, a.s. môžu odteraz využívať služby zrekonštruovaného rádiodiagnostického oddelenia. Za 3,5 milióna eur v ňom okrem modernejšieho mamografu, CT prístroja a röntgenového zariadenia pribudlo aj pracovisko magnetickej rezonancie, ktoré doteraz v nemocnici absentovalo. Dnes ho slávnostne do užívania uviedli zástupcovia akcionárov spoločnosti a pozvaní hostia.Skalická nemocnica je vo fáze niekoľkých na seba nadväzujúcich etáp rekonštrukcie. Na ňu v celkovej výške 14,2 milióna eur získala prostriedky z európskych fondov Operačného programu Zdravotníctvo, piatimi percentami sa podieľala z vlastných zdrojov a pätnásť percent prišlo zo štátneho rozpočtu. Zariadenia na rádiodiagnostickom oddelení umožnia skvalitniť prácu zdravotníkov, skrátiť čakacie doby a najmä vyšetriť pacientov z regiónu podľa potreby. "Predtým sme museli rozposielať ľudí do Trnavy, Trenčína či Bratislavy," uviedol pre TASR ekonomicko-technický námestník riaditeľa nemocnice Ivan Medlen. V ďalšej etape čaká nemocnicu výstavba úplne nového oddelenia urgentného príjmu, zvýšenie lôžkovej kapacity oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny, ortopedického oddelenia a kardiológie a rozšírenie oddelení fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Projekt obnovy začala nemocnica rekonštrukciou výmenníkových staníc tepla, rozvodov, pokračovať bude zateplením hlavnej budovy a výmenou okien. Hlavným dodávateľom prác je na základe verejnej súťaže Hant BA DS, a.s. Považská Bystrica. Predseda predstavenstva a.s. a primátor Skalice Stanislav Chovanec uviedol, že realizácia projektu je veľkou nádejou pre nemocnicu. "Máme špičkové zariadenia. Naši lekári i zdravotnícky personál vidia, že svetlo už nie je na konci tunela, ale v jeho strede," povedal pre TASR. Chovanec verí, že po dokončení modernizácie bude nemocnica získavať platby poisťovní v plnej výške a podarí sa jej do dvoch rokov hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom a to vytvorí podmienky za zvýšenie miezd nielen lekárov. V rámci prebiehajúceho protestu lekárov je vo výpovedi 27, čo je podľa Chovanca situácia vážna, ale nie kritická.Väčšinovými akcionármi FNsP v Skalici sú Grafobal Group a.s, Trnavský samosprávny kraj a mesto Skalica, menšinovými mestá Holíč, Senica a Gbely. Práve vďaka vstupu Grafobalu a zvýšeniu základného imania podľa vyjadrenia Medlena bolo možné projekt rekonštrukcie realizovať. Ukončený by mal byť v lete budúceho roka.

Štítky :

Mrazenie vajíčok dáva ženám šancu mať dieťa aj po 40-tke

Posúvanie tehotenstiev do vyššieho veku so sebou prináša riziko pre ženy, ktoré sa rozhodnú pre rodičovstvo v čase, kedy už môže byť neskoro. Práve tomu vieme predísť zmrazením a uskladnením vajíčok v mladšom veku, kedy predpokladáme ich vysokú kvalitu.