lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Chyba: Hľadaný lekár sa v našej databáze už nenachádza..

SKALICA: Nemocnica školí odborníkov v oblasti porúch kŕmenia u detí Skalica 14. mája (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Skalica pripravila na dnes a ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 14.05.2015 categoryDenné správy

Skalica 14. mája (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Skalica pripravila na dnes a piatok 15. mája stretnutie odborníkov na tému Správne rozhodnutie intervencie pri poruchách kŕmenia a prehĺtania u detí. Je určené pre zdravotníckych pracovníkov zo Slovenska a Česka zaoberajúcich sa danou problematikou. Ide o klinických logopédov, lekárov, liečebných pedagógov, fyzioterapeutov, dietológov, klinických psychológov i zdravotné sestry. Na podujatí sa podieľa Slovenská komora iných zdravotníckych pracovníkov (SKIZP) v spolupráci s Katedrou klinickej logopédie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Garantom podujatia je pedagogička a medzinárodne uznávaná odborníčka v oblasti porúch kŕmenia a prehĺtania u detí Joan Arvedson z nemocnice v Milwaukee v americkom štáte Wisconsin. Zameriava sa na starostlivosť o pacientov, vzdelávanie a výskum pri poruchách príjmu potravy a prehĺtania u dojčiat a detí. Túto problematiku prednáša a implementuje na workshopoch a kurzoch po celom svete. FNsP Skalica poskytuje komplexné riešenie starostlivosti o pacientov s poruchami kŕmenia a prehĺtania. Iniciátorom zavedenej metodiky a garanciou odbornosti je klinická logopedička Barbora Bunová. Systém starostlivosti praktikuje v spolupráci s rádiologickým a neurologickým oddelením nielen pre neurologických pacientov s poruchou prehĺtania, ale v spolupráci s pediatrickou neurologickou ambulanciou aj pre deti s rizikovým vývinom. Pacientom Neurologického oddelenia vo FNsP poskytuje Bunová logopedickú intervenciu v oblasti porúch prehĺtania a reči. Tieto diagnózy majú zásadný vplyv na kvalitu a dĺžku života pacienta. Dôsledkom poškodenia priebehu prehĺtania je veľmi často aspiračná pneumónia (prienik tekutiny do dolných dýchacích ciest). Vo FNsP Skalica sa podarilo významným spôsobom znížiť výskyt tohto ochorenia. "V rámci Slovenska je naše neurologické oddelenie jediným pracoviskom, kde sa uskutočňuje terapia neurogénnej poruchy prehĺtania založená na dôkazoch. To znamená, že v spolupráci s rádiologickým oddelením sa u neurologických pacientov (hlavne pacientov po náhlej cievnej mozgovej príhode) s podozrením na aspiráciu zisťuje videofluoroskopickým vyšetrením, čo všetko je poškodené v ústnej a hltanovej fáze prehĺtania a aký spôsob a konzistencia jedla je pre pacienta bezpečná. Následne je zahájená terapia poškodených parametrov ústnej alebo hltanovej fázy prehĺtania," informovala Martina Plášková, referentka marketingu FNsP Skalica.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...