lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


SLK: Zavedenie DRG môže vyvrátiť dojem, že zdravotníctvo je čierna diera Bratislava 21. februára (TASR) - Nový spôsob odmeňovania nemocníc, tzv. DRG systém, môže podľa Slovenskej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 21. februára (TASR) - Nový spôsob odmeňovania nemocníc, tzv. DRG systém, môže podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) pomôcť vyvrátiť dojem, že zdravotníctvo je čierna diera. "Z týchto dôvodov vníma SLK odsunutie zavedenia systému DRG na rok 2016 ako posledný možný termín a privítala by, ak by sa jeho zavedenie posunulo na rok 2015," napísala komora vo svojom stanovisku.SLK poukázala, že zavedenie systému DRG predstavuje výraznú systémovú zmenu v slovenskom zdravotníctve. "Až jeho plné sfunkčnenie poskytne pravdivý obraz kvality manažovania jednotlivých nemocníc a tiež v plnej nahote odhalí, koľko výkonov realizujú jednotlivé nemocnice, či poskytujú skutočne kvalitnú zdravotnú starostlivosť a ktoré sa na súčasnom nedokonalom systéme iba vezú," skonštatovala komora.Šéf komory Marian Kollár v tejto súvislosti ocenil, že zavádzanie systému DRG pokročilo a v najbližšom čase sa bude realizovať nevyhnutná fáza predchádzajúca plnej implementácii systému DRG do praxe, a to vzdelávanie užívateľov. Komora deklarovala, že je pripravená na urýchlenie implementácie systému poskytnúť všetky svoje odborné kapacity. Je však prekvapená z toho, že DRG systém sa má prispôsobovať disponibilným zdrojom v zdravotnom systéme.Príprava zavedenia nového spôsobu odmeňovania nemocníc nejde podľa pôvodného plánu, zavedenie sa tak očakáva v roku 2016. Od DRG systému, ktorý sa má realizovať podľa nemeckého modelu, sa očakáva, že umožní meranie produkcie nemocnice, čo by sa využilo ako základ pre úhradu zdravotnej starostlivosti. Priniesť tiež má spravodlivé a transparentné odmeňovanie za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ako aj definovanie pravidiel v diagnostickom a terapeutickom procese.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...