lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


SLK nesúhlasí s návrhom novely Zákonníka práce, považuje ho za diskriminačný Bratislava 21. júna (TASR) - Návrh novely Zákonníka práce z dielne poslanca Petra Stachuru (KDH) ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 21.06.2024 categoryDenné správy

Bratislava 21. júna (TASR) - Návrh novely Zákonníka práce z dielne poslanca Petra Stachuru (KDH) je diskriminačný. Skonštatovali to zástupcovia Slovenskej lekárskej komory (SLK) na piatkovej tlačovej konferencii. Vyzvali poslancov Národnej rady SR, aby úpravu, ktorá má priniesť predĺženie výpovednej lehoty pri lekároch, sestrách a pôrodných asistentkách pracujúcich u zamestnávateľa viac ako päť rokov, neschválili.
"Predĺženie výpovedných lehôt pre zdravotníckych pracovníkov rozhodne neprispeje k vyriešeniu personálnej krízy v zdravotníctve. Naopak, obávame sa, že predĺženie výpovedných lehôt bude mať opačný efekt, bude zdravotníkov odrádzať od uzatvorenia pracovných zmlúv so zdravotníckymi zariadeniami a krízu ešte prehĺbi," poznamenala komora.
Problematika nedostatku lekárov a zdravotníkov si podľa nej vyžaduje komplexné riešenia. "Nie čiastkové kroky vytrhnuté zo zdravotníckych systémov iných krajín - to je, keď sa preberie len 'represívna časť' Zákonníka práce, ale odignorujú sa časti, ktoré obsahujú aj benefity a významnú mieru ochrany zdravotníckych pracovníkov voči zamestnávateľom," dodala.
Stachura v novele, ktorú predložil do parlamentu, navrhuje predĺženie výpovednej lehoty lekárom, sestrám a pôrodným asistentkám, pokiaľ by dali výpoveď z pracovného pomeru. Tá by sa mala v závislosti od dĺžky trvania pracovného pomeru pohybovať od štandardných dvoch mesiacov až do pol roka. Úprava má podľa predkladateľa zamedziť fluktuácii celých oddelení z jednej nemocnice do konkurencie v krátkom časovom horizonte, ktorú zamestnávateľ nie je schopný kompenzovať. Jej cieľom je aj predchádzanie ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti obyvateľstvu v prípade hromadných výpovedí.


akb ryb

Štítky :

Super Dr. Max: Viac než len miesto na vyzdvihnutie lieku

Veľká rozloha, rozšírené portfólio sortimentu, inovatívne technológie a najmä ponúkané služby. Super Dr. Max je príkladom toho, kam sa starostlivosť o zdravie ľudí v prostredí modernej lekárne bude uberať v budúcnosti.