lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


SLK súhlasí so zmenami vo fungovaní detských ambulantných pohotovostí Bratislava 31. mája (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) súhlasí s avizovanými zmenami vo fungovaní ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 31.05.2023 categoryDenné správy

Bratislava 31. mája (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) súhlasí s avizovanými zmenami vo fungovaní detských ambulantných pohotovostí. Poukazuje pritom na to, že v niektorých regiónoch je nedostatok pediatrov, viacerí sú v dôchodkovom veku a pacienti navštevujú ambulantné pohotovosti aj v neodôvodených prípadoch. Pre TASR to uviedla manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.
Na potrebu redukcie a prehodnotenie počtu ambulantných pohotovostných služieb SLK podľa vlastných slov upozorňovala. "Návrh SLK už v roku 2018 na počet APS bol podstatne nižší - zhurba jedna APS na 20.000 detí v regióne, teda približne o jednu tretinu nižší, ako bol nakoniec prijatý," podotkla.
Komora víta skrátenie ordinačných hodín v ambulantných pohotovostiach. Detskú ambulantnú pohotovosť podľa nej po 20.00 h navštevovalo minimum pacientov. Ozrejmila, že by sa tým vyriešilo aj porušovanie Zákonníka práce. Poukázala pritom na to, že lekári nastupujú do služby na ambulantnej pohotovosti po práci v ambulancii, a porušujú tak ustanovenie o maximálne povolenom pracovnom čase. "V neposlednom rade sa skrátenie ordinačných hodín detských APS zosúladilo s otváracími časmi lekární, čo má tiež svoju logiku. Lekárne sú väčšinou otvorené do 20.00 h, maximálne 21.00 h, takže neskôr si už pacient nemohol vybrať lieky predpísané lekárom na APS," doplnila.
SLK tiež apeluje na rodičov, aby pri riešení zdravotných ťažkostí svojich detí využívali najmä bežné ordinačné hodiny pediatrov a ambulantné pohotovosti a urgenty využívali iba v odôvodnených prípadoch. Ambulantné pohotovosti majú podľa nej riešiť zdravotné ťažkosti, ktoré liečia lekári v ambulanciách prvého kontaktu a objavili sa až po bežných ordinačných hodinách. "Ide o ťažkosti, ktoré neohrozujú život pacienta. Akútne závažné stavy alebo úrazy patria do zdravotníckeho zariadenia, ktoré má na to aj potrebné materiálno-technické vybavenie," dodala.
SLK tiež víta rozhodnutie vlády, ktorá v stredu schválila zvýšenie úhrad zdravotných poisťovní pre ambulantné pohotovostné služby. "Tento prístup zabránil ďalšiemu vyhroteniu situácie aspoň v tejto oblasti," uzavrela.
Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých majú po novom fungovať už len do 20.00 h. Sieť detských pohotovostí sa má tiež zredukovať. Ministerstvo zdravotníctva to okrem iného odôvodňuje nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov.


akb mac

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...