lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


SLÚŠ: Špecialisti upozorňujú na možné nepokoje iných zdravotníckych pracovníkov Bratislava 19. apríla (TASR) - Lekárski špecialisti avizujú možné protesty a štrajky, pokiaľ by sa ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 19. apríla (TASR) - Lekárski špecialisti avizujú možné protesty a štrajky, pokiaľ by sa v zdravotníctve zvyšovali platy iba lekárom a sestrám s vynechaním ostatných zdravotníckych pracovníkov. "Určite otrasú do základu tým, ako si predstavujeme naše slovenské zdravotníctvo," skonštatoval dnes na tlačovej konferencii prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) Andrej Janco. Tlak z ich strany na zvyšovanie miezd už avizovali aj nemocnice. Ako poznamenal, navýšenie platov lekárov a sestier sa realizuje na úkor všetkých ostatných v systéme. Únia reprezentuje asi 600 súkromných ambulancií.Janco tvrdí, že mnohé sestry nesúhlasia s postojom Slovenskej komory zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, ktorá trvá na zvyšovaní miezd tak, ako to vyplýva z nového zákona účinného od apríla. Podľa jeho slov viaceré sestry v ambulanciách tento postoj považujú za ohrozenie svojich pracovných miest. Obhajuje preto rozdeľovanie úväzkov sestier, ktoré kritizuje komora, keďže to považuje za jediné logické riešenie. Myslí si, že v opačnom prípade by sa ambulancie dostali do platobnej neschopnosti.Janco pripúšťa, že finančné zdroje na krytie zvyšovania miezd všetkých zdravotníckych pracovníkov chýbajú a v dohľadnom čase ani nebudú. Upozorňuje však, že zvyšovanie miezd lekárov a sestier bez zvyšovania platov iných zdravotníckych pracovníkov prinesie nepokoje. Podľa hlavnej koordinátorky pre rokovania s poisťovňami únie Aleny Jancovej nikto nechce spochybňovať nároky sestier na lepšie mzdy. "Ale priorita je zachovanie zdravotníctva, táto situácia ohrozuje miesta zdravotníkov, ohrozuje pacienta," vyhlásila. Janco postup lekárskych odborov a sestier označil za zradu a prístup minulej vlády za nezodpovedný.Vzhľadom na situáciu navrhuje únia špecialistov rovnako aj ostatné organizácie v zdravotníctve zvýšiť zdravotné odvody za štátnych poistencov minimálne na päťpercentnú úroveň maximálne do dvoch rokov. Volá tiež po záväzku vlády k tomu, že bude hľadať spravodlivé riešenie problému navyšovania miezd zdravotníkov na základe diskusie všetkých zúčastnených strán.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.