lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ŠTRBSKÉ PLESO: O autizme diskutuje viac ako 200 účastníkov konferencie Štrbské Pleso 9. marca (TASR) – Záverečnými prednáškami dnes na Štrbskom Plese vrcholí dvojdňová odborná konferencia ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Štrbské Pleso 9. marca (TASR) – Záverečnými prednáškami dnes na Štrbskom Plese vrcholí dvojdňová odborná konferencia s názvom Nahliadnite do sveta autizmu 2013, na ktorú pricestovalo viac ako 200 účastníkov zo Slovenska, Českej republiky a Belgicka.Podujatie organizuje Občianske združenie F84, ktoré sa na Slovensku venuje aktivitám smerujúcim k zlepšeniu kvality života ľudí s touto diagnózou a pomoci ich rodinám. Na príprave sa podieľali aj školy pre autistické deti z Prešova a Bratislavy v spolupráci s ďalšími partnermi.Odborný garant podujatia Andrea Šedibová dnes pre TASR uviedla, že bez dlhodobého a systematického kontaktu s odborníkmi, bez kolegiálneho poradenstva a vzájomnej podpory pri riešení situácií, v ktorých sa pedagógovia či rodičia ocitnú, nie je možný postup k reálnemu zlepšovaniu."Využili sme preto možnosť, že pozvanie na Slovensko prijali svetovo uznávaní odborníci na autizmus z Belgicka - Hilde De Clercq a Theo Peeters. Okrem nich prišli aj ďalší odborníci z Česka, a preto sa nám podarilo vyskladať program, ktorý zaujal špeciálnych pedagógov, psychológov, psychiatrov a logopédov, ale aj samotných rodičov," konštatovala Šedibová.Zdôraznila, že úprimnou snahou slovenských odborníkov je vedieť o autizme viac, sledovať nové trendy v diagnostike či terapiách. V praxi totiž dnes veľmi chýba možnosť cieleného, priebežného a špirálovitého vzdelávania nielen pre odborníkov, ale aj rodičov.Počas konferencie zazneli prednášky na témy: vyšetrenia autonómnej nervovej sústavy či komunikácia u osôb s poruchami autistického spektra. Diskutovalo sa o spôsobe myslenia osôb s autizmom, ale aj o porovnávaní autistickej a neurotypickej kultúry.Účastníci mali možnosť absolvovať workshopy zamerané na terapie a komunikáciu. Odborníci prezentovali aj individuálny a skupinový nácvik psychosociálnych zručností u klientov. V neposlednom rade sa venovali psychoterapeutickej podpore rodičov detí s Aspergerovým syndrómom vrátane zručností pre zvládanie problémového správania ich dieťaťa.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: