lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ŠÚKL vlani schválil 94 žiadostí o klinické skúšanie liekov Bratislava 29. marca (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vlani schválil 94 žiadostí ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 29.03.2023 categoryDenné správy

Bratislava 29. marca (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vlani schválil 94 žiadostí o klinické skúšanie liekov. Dve žiadosti zamietol. Pre TASR to uviedla jeho hovorkyňa Jana Matiašová.
Presný údaj o počte liekov, ktoré sa aktuálne testujú, nemá ŠÚKL k dispozícii. "Schvaľujeme klinické skúšanie ako celok a predmetom výskumu v jednotlivom klinickom skúšaní môže byť jeden, ale aj viacero skúšaných liekov a taktiež v súčasnosti okrem vyššie schválených skúšaní môžu prebiehať skúšania aj z predošlých rokov," priblížila hovorkyňa.
ŠÚKL na sociálnej sieti ozrejmil, že úlohou klinických skúšaní je zistiť, či je určitý liečebný postup bezpečný a ako na človeka pôsobí. Testovanie je podľa neho dlhodobé, finančne nákladné a podlieha veľmi prísnym pravidlám.


akb rt mac

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...