lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


SVIDNÍK: Nemocnica zakúpila pre neurológiu nové diagnostické prístroje Svidník 30. januára (TASR) - Nemocnica armádneho generála L. Svobodu Svidník n. o. investovala ďalšie ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Svidník 30. januára (TASR) - Nemocnica armádneho generála L. Svobodu Svidník n. o. investovala ďalšie finančné prostriedky do nákupu moderných prístrojov, ktoré zvýšia kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Spomínané zdravotnícke zariadenie patrí do skupiny nemocníc, ktoré prevádzkuje akciová spoločnosť Svet zdravia.Hovorkyňa spoločnosti Zuzana Gajdošíková informovala TASR, že modernizácia vybavenia v podobe nových digitálnych prístrojov ponúka skvalitnenie diagnostiky neurologických ochorení.„Do nákupu elektroencefalogramu a elektromyografu svidnícka nemocnica investovala spolu 40.000 eur a v týchto dňoch sú už v plnej prevádzke. Lekári ich využívajú na diagnostiku ochorení prípadne stavov, ktoré môžu pacientovi spôsobiť vážne komplikácie,“ konštatovala Gajdošíková.Vysvetlila, že elektroencefalografia (EEG) patrí k najdôležitejším diagnostickým metódam v neurológii. Ide o neinvazívne, bezbolestné vyšetrenie, ktoré registruje aktuálnu elektrickú aktivitu mozgu pacienta a slúži predovšetkým na odhalenie zmien pri podozrení na jeho poškodenie.„Indikuje sa obvykle pri záchvatových ochoreniach, pri stratách vedomia, po náhlej mozgovej príhode - mŕtvici, pri zápaloch, pri úrazoch alebo otrasoch mozgu. Používa sa aj na sledovanie procesov a aktivít mozgu počas spánku,“ doplnila hovorkyňa.Pripomenula, že rovnako neinvazívne a bezbolestné vyšetrenie sa realizuje metódou elektromyografie, ktorá zachytáva údaje o elektrickej aktivite svalov, pričom overuje ich stav a správne nervové zásobovanie.Toto vyšetrenie sa využíva pri diagnostike muskulárnej dystrofie pri postihnutí nervov a pri poruchách nervovo-svalového prenosu. Rovnako pomáha aj pri lokalizácii postihnutia nervového systému.Svidnícka nemocnica zabezpečuje zdravotnícke výkony pre spádovú oblasť, v ktorej žije približne 55 000 obyvateľov a zamestnáva približne 300 pracovníkov.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...