lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Slovenská lekárska komora apeluje na riešenie financovania zdravotníctva Bratislava 20. marca (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) apeluje na riešenie financovania zdravotníctva. Žiada, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 20.03.2023 categoryDenné správy

Bratislava 20. marca (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) apeluje na riešenie financovania zdravotníctva. Žiada, aby vláda poskytla sľúbené financie pre ambulantný sektor, riešiť tiež podľa nej treba financovanie ambulantnej pohotovostnej služby či návrh budúcoročného rozpočtu. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.
"Napriek prísľubu vlády z konca januára 2023 neboli financie sľúbené pre ambulantný sektor poskytnuté v plnej výške, pričom boli stanovené v terajšom období ako minimum nutné na udržanie ich základnej prevádzky. Návrhy zmlúv zo strany zdravotných poisťovní preto nereflektujú požadované minimálne zvýšenie platieb na prevádzku zariadení a liečbu pacientov," uviedla komora.
Upozorňuje, že väčšina ambulancií má podpísané dodatky zmlúv so zdravotnými poisťovňami len do konca marca. "Od 1. apríla reálne hrozí, že si pacienti budú za vyšetrenia platiť sami," podotkla SLK.
Ďalším problémom je podľa nej nedostatočné financovanie ambulantnej pohotovostnej služby, keďže paušálne platby na jej prevádzku neboli valorizované." Ak kompetentní nebudú situáciu riešiť, je len otázkou času, kedy bude eskalovať aj v tomto segmente," skonštatovala komora.
Žiada preto, aby vláda bezodkladne riešila zdravotníctvo ako prioritu. "Nechceme opakovanie sľubov, chceme skutočne vidieť reálne riešenia nahromadených problémov," uviedla. Okrem toho je podľa nej už dnes potrebné myslieť na návrh budúcoročného rozpočtu. "Aby sme sa vyhli každoročnému opakovaniu nekonečného kolotoča nedodržaných sľubov a držania zdravotníkov a pacientov ako rukojemníkov politických súbojov," vysvetlila SLK.
Podotkla tiež, že sa opakovane snažila o stretnutie s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom k téme zdravotníctva a návrhom riešení. "Doteraz sa neuskutočnilo. V súčasnosti sme predsedovi vlády už ako poverenému ministrovi zdravotníctva zaslali už piaty list so žiadosťou o stretnutie," ozrejmila komora.
Všeobecná zdravotná poisťovňa a súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera mali zmluvy s ambulanciami platné do konca januára. Ich predĺženiu predchádzala dohoda o dofinancovaní sektora o 283 miliónov eur.


rt mia

Štítky :

Prečo vymeniť kávu za matcha čaj?

Ste milovníkom kávy? Ak áno, prečo ju pijete? Dôvodom je častokrát nezameniteľná chuť, dodanie energie či jednoducho zvyk. Káva však nepatrí...