lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Štofko: Inovácie v zdravotníctve môžu priniesť vysokú pridanú hodnotu Bešeňová 26. marca (TASR) - Inovácie a moderné technológie ako umelá inteligencia môžu priniesť vysokú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 26.03.2024 categoryDenné správy

Bešeňová 26. marca (TASR) - Inovácie a moderné technológie ako umelá inteligencia môžu priniesť vysokú pridanú hodnotu za zlomok zdrojov, ktoré sa vynakladajú na zdravotnú starostlivosť. Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Štofko to povedal v utorok na brífingu dvojdňovej konferencie Itapa Healt & Care v Bešeňovej.
Podotkol, že rozpočet na zdravotnú starostlivosť prudko rastie. "Musíme hľadať mieru efektivity a hodnoty za peniaze. A práve inovácie, moderné technológie a umelá inteligencia sú tým smerovaním. Ministerstvo zdravotníctva v tom vidí obrovský potenciál a vnímame veľkú potrebu priťahovať nové technológie," povedal.
Na konferencii podľa jej programového riaditeľa Samuela Arbeho prvýkrát prepojili témy zdravotníctva a sociálnych služieb. "Pretože sú spojenými nádobami. Hovoríme o inováciách v zdravotníctve, o tom, ako pomáhajú nielen pacientom, ale aj lekárom. Máme aj živú ukážku, ako umelá inteligencia pomáha v práci rádiológom, zjednodušuje ich prácu a šetrí im čas. Práve technológie vnímame ako významnú pridanú hodnotu nielen pri práci lekárov, ale aj pri lepších výsledkoch zdravia pre pacientov," skonštatoval.
Zástupca Slovenska v Riadiacej rade Svetovej zdravotníckej organizácie Jozef Šuvada považuje za dôležité vytvárať platformy na diskusiu v transparentnej a bezpečnej atmosfére. "Organizátori išli do odvážneho počinu a spojili zdravotné a sociálne témy. Je to veľká výzva. Lebo vieme, že v tejto oblasti je veľa inovácií. Aj v oblasti technológií. Jednoznačne podporujem túto aktivitu. Veľmi hodnotné sú aj diskusie, na ktorých som sa zúčastnil. Verím, že závery budeme vedieť implementovať do praxe," dodal.


UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy.


mj mia

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...