lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


TATRY: Na 3. ročník Dňa ambulantných sestier sa prihlásilo zhruba 200 účastníkov Vysoké Tatry 21. februára (TASR) – V Kúpeľoch Nový Smokovec vo Vysokých Tatrách sa uskutoční v sobotu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Vysoké Tatry 21. februára (TASR) – V Kúpeľoch Nový Smokovec vo Vysokých Tatrách sa uskutoční v sobotu 23. februára 3. ročník Dňa ambulantných sestier. Jaroslava Lunterová z organizačného výboru podujatia TASR informovala, že účastníci sa budú zaoberať témou ošetrovateľskej edukácie ako efektívnej cesty k zlepšeniu zdravia pacienta.Odborný program sa začína o 8. hodine, pričom počas celého dňa odznie 19 prednášok. Nahlásených je zhruba 200 sestier a pôrodných asistentiek z celého Slovenska. Tie sa budú okrem iného v Tatrách venovať modernému vzdelávaniu, selfmonitoringu pacienta s astmou bronchale, zlepšeniu diagnostiky demencie v primárnej praxi či edukácii rodičov a detí pri bezlepkovej diéte a manažmentu ošetrovateľskej starostlivosti pri TBC v diagnostickej fáze. "Pripravené sú tiež prednášky o význame preventívnych prehliadok v ambulancii všeobecného lekára pre dospelých, canisterapii ako jednej z foriem alternatívnej terapie, ale aj o starostlivosti o dieťa po operácii nosohltanovej mandle a o prevencii rakoviny krčka maternice," dodala Lunterová. Záverečná prednáška dopoludňajšieho programu sa bude venovať špecifikám životného štýlu adolescentov a možnosti sestry ovplyvniť ich zdravotný stav.V popoludňajších hodinách sa prednášajúci zamerajú na skvalitnenie a humanizáciu prenatálnej starostlivosti o ženu a dieťa, rizikové faktory chorôb u žien po menopauze, edukáciu v ambulancii, prácu s elektronickým portálom, edukáciu pacienta a príbuzných v rámci schizofrénie, či rodičov pri refluxe u dojčiat a psychologicko-fyzickú prípravu na pôrod. Seminár organizuje sekcia sestier pracujúcich v ambulantných zdravotníckych zariadeniach, regionálne centrá pre sústavné vzdelávanie z Trenčína a Prešova a Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek z Vysokých Tatier. "Žiadna sestra nie je multifunkčná či multivzdelaná a nemôže vedieť všetko. Prečo však nevedieť niečo viac? Aj preto by nemalo byť výnimočné, ak sestra na kardiológii poradí pacientke, ktorá je gravidná a chce vedieť niečo o cvičení, či pacientke, ktorá má problém s inkontinenciou, prípadne prežíva menopauzálne obdobie a potrebuje nasmerovanie ku konkrétnej pomoci," uzavrela Lunterová.

Štítky :

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.