lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


TIS chce odhaliť úplatkárskych lekárov, pacienti ich môžu nahlásiť na novom webe Bratislava 29. októbra (TASR) – Pacienti, od ktorých si lekár vypýtal úplatok, to môžu oddnes ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 29. októbra (TASR) – Pacienti, od ktorých si lekár vypýtal úplatok, to môžu oddnes nahlásiť na novom webe www.stopuplatkom.sk. Realizuje ho organizácia Transparency International Slovensko (TIS), projekt inicioval prezidentský kandidát Andrej Kiska. Tvrdí, že ho motivoval prípad chlapca s nádorom mozgu. Od jeho rodičov si lekár vypýtal úplatok za to, že ho bude operovať.Podľa prieskumu agentúry Focus z januára 2013 si lekári za posledné tri roky vyžiadali úplatky od 100.000 ľudí. Išlo o úplatky, ktoré si lekár vynútil a bez neho by pacienta nevyšetril alebo neoperoval. Z výsledkov prieskumu tiež vyplýva, že až 500.000 ľudí dalo za spomínané obdobie aspoň raz úplatok pracovníkovi v zdravotníctve. Slováci minuli v tomto období na úplatkoch viac ako 50 miliónov eur.Právnik TIS Pavel Nechala hovorí, že aj v súčasnosti majú pacienti podľa trestného zákona povinnosť nahlasovať vyžiadaný úplatok. "Prieskumy nám hovoria, že je veľmi malá ochota oznamovať korupčné správanie. Tento stav je spôsobený slabou dôverou v inštitúcie, neveria tomu, že sa niečo zmení, ak takéto trestné oznámenie podajú. Boja sa represie, postihu, obávajú sa toho, že im nebude poskytnutá zdravotná starostlivosť," zdôvodnil Nechala.V rámci nového projektu chce preto organizácia nahlasovateľom úplatkov poskytnúť ľudskú aj právnu ochranu a v prípade potreby aj náhradnú zdravotnú starostlivosť. "Pacientovi vysvetlíme, aké má možnosti, pomôžeme mu skoncipovať trestné oznámenie, budeme kontaktovať špeciálnu prokuratúru, ak bude potrebné vykonať nejaké úkony, budeme to vykonávať spolu s ním," dodal Nechala. TIS sa bude zaoberať takými prípadmi, ktoré budú obsahovať dostatok dôkazov, aby mali potenciál byť vyšetrené. TIS verí, že projekt pomôže otvoriť širšiu diskusiu o úplatkoch v zdravotníctve. Okrem pacientov je projekt otvorený aj pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa stretli s korupciou alebo vedia o nehospodárnom nakladaní pri prevádzke zdravotníckych zariadení.Projekt je zatiaľ zazmluvnený na tri roky. Financuje ho Kiska, ktorý naň na toto obdobie vyčlenil 60.000 eur. Kiska vylučuje, že by chcel projektom zbierať politické body v rámci prezidentskej kampane. "Zdravotníctvu a pomoci sa venujem roky rokúce a do kampane som vstúpil práve v dôsledku toho, s čím sa stretávame v zdravotníctve, s korupciou, v sociálnom systéme je to práve naopak," vyhlásil Kiska. Nechala povedal, že TIS zvažovala potenciálne spájanie projektu s kandidatúrou Kisku. "Na druhej strane považujeme situáciu občanov, ktorí hovoria o neustálom vyžadovaní úplatkov za veľmi kritickú. Vnímame aj doterajšie aktivity pánu Kisku tak, že tejto oblasti sa nevenuje len v súvislosti s kampaňou, ale venoval sa jej aj predtým," zdôvodnil právnik TIS.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...