lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Transplantačnú jednotku v DFN na Kramároch požehnal dnes arcibiskup Zvolenský Bratislava 16. júna (TASR) - Bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský v sprievode ďalších pracovníkov Arcibiskupského ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 16. júna (TASR) - Bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský v sprievode ďalších pracovníkov Arcibiskupského úradu navštívil dnes Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou na bratislavských Kramároch. Požehnal tam nové priestory Transplantačnej jednotky kostnej drene, ktoré sa začnú využívať v septembri tohto roku. Primárka Transplantačnej jednotky Júlia Horáková za účasti ministra zdravotníctva SR Ivana Uhliarika a iných predstaviteľov rezortu, ako aj vedenia Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou predstavila hosťom priestory jednotky s rozšírenou kapacitou - šesť boxov pre detských pacientov, ako aj izby pre rodičov detí či miestnosti zdravotných sestier. Priblížila im problematiku liečebnej metódy - transplantácie kostnej drene, ktorá sa používa pri liečbe zhubných ochorení krvi a ochoreniach, ktoré vedú k zlyhaniu kostnej drene, ako aj pri niektorých vrodených poruchách obranyschopnosti organizmu a poruchách látkovej premeny. Najčastejším zhubným ochorením v detskom veku sú leukémie, konštatovala Horáková. Informovala prítomných aj o používaní pupočníkových kmeňových buniek, o typoch transplantácie krvotvorných buniek a príprave pacientov na transplantáciu.Pokiaľ ide o darcov, primárka uviedla, že darcom môže byť príbuzný, alebo nepríbuzný dobrovoľník. Ideálnym darcom je zdravý súrodenec. V prípade detského darcu pri súrodeneckej transplantácii o darcovstve rozhodujú rodičia. Keď sa nenájde darca z národného registra, používajú transplantačný materiál z medzinárodného registra darcov, pričom najčastejšie je to materiál od darcov z Nemecka, konštatovala Horáková. Prvú úspešnú transplantáciu kostnej drene vykonali v roku 1968 v Seattli v USA. E. D. Thomas, ktorý stál na čele úspešnej transplantačnej skupiny, bol v roku 1990 ocenený Nobelovou cenou za medicínu.Na Slovensku uskutočnili prvú transplantáciu kostnej drene u dospelého pacienta koncom 80. rokov na Klinike hematológie a transfúziológie Fakultnej nemocnice v Bratislave. U detského pacienta bola prvá transplantácia vykonaná v novembri 1995 na II. Detskej klinike Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: