lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ÚVZ: Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa Bratislava 19. apríla (TASR) - Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa. ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 19.04.2024 categoryDenné správy

Bratislava 19. apríla (TASR) - Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa. Najvyššiu chorobnosť zaznamenal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR u detí do jedného roku. Deklaruje, že situáciu pravidelne monitoruje. V piatok o tom informovala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.
"Sme pripravení, sú postupy, ktoré sú legislatívne podložené a samozrejme minimálne v týždňových intervaloch sedíme v rámci sekcie krízového riadenia na ministerstve zdravotníctva, kde na základe dennodenného monitorovania v podstate robíme modelové situácie," informovala Červeňová.
Vyšší výskyt ochorenia u nularočných detí podľa nej spôsobujú dva základné faktory. "Buď sa maminy nedali preočkovať v tehotenstve a druhý dôvod je, že nularočné deti ešte nepodliehajú povinnému očkovaniu," ozrejmila. Upozornila, že zaočkovanosť u detí pri povinných očkovaniach už niekoľko rokov vykazuje pokles, čo môže spôsobiť čoraz častejší výskyt ohnísk týchto ochorení. V prípade čierneho kašľa je najnižšia zaočkovanosť v Bratislavskom a Košickom kraji. Očkovanie odborníci odporúčajú aj dospelým. Tehotným ženám sa očkovanie odporúča najmä v prvom a druhom, ale aj v treťom trimestri.
Hlavná hygienička deklarovala, že Slovensko je v prípade potreby pripravené na zvýšený záujem o preočkovanie. "Čo sa týka objednávania vakcín a vôbec dostupnosti vakcín, je priamo ministerstvo zdravotníctva to, ktoré zodpovedá za túto úlohu," dodala. S vakcínami podľa nej v súčasnosti problém nie je a dočasné výpadky v aktuálnej situácii za problém nepovažuje. Rovnako pediatri sú podľa jej slov v prípade potreby pripravení cielene deti na čierny kašeľ testovať.
Čierny kašeľ je akútne respiračné ochorenie bakteriálneho pôvodu, ktoré postihuje najmä dýchací systém. V klinickom obraze dominuje protrahovaný dráždivý neproduktívny kašeľ trvajúci týždne až mesiace. "Spozornieť treba, keď ten kašeľ pretrváva dlhodobo, ak sú aj iné príznaky, že to dieťa je malátne, unavené, sú tam febrílie," dodala. Mimoriadne závažný môže byť čierny kašeľ u nezaočkovaných detí alebo detí, ktorých matka nebola zaočkovaná. Rovnako aj u imunitne oslabených osôb, ozrejmil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.


UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.


rt gra

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...