lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ÚVZ SR: Nové prípady koronavírusu zatiaľ neboli zaznamenané Bratislava 28. septembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, vychádzajúc z posledných dostupných informácií, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 28. septembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, vychádzajúc z posledných dostupných informácií, neeviduje žiadne nové prípady nakazených novým koronavírusom. Naďalej tak platí, že sa táto choroba laboratórne potvrdila len u dvoch pacientov v zahraničí. "Ide o dva prípady, pričom obaja pacienti boli pred ochorením v kontakte so zvieratami," priblížil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.Svetoví zdravotnícki predstavitelia varovali už vo štvrtok (27.9.) lekárov, aby boli na pozore pred novými prípadmi nakazenia vírusom, ktorý je podobný ako vírus SARS. Doplnili pritom, že zatiaľ neexistuje dôkaz, že by sa choroba správala rovnako ako SARS, ktorá v roku 2003 pripravila o život stovky ľudí.Nový koronavírus bol doteraz objavený u pacienta z Kataru, ktorý je hospitalizovaný v Londýne. Podobný bol objavený aj v tele muža zo Saudskej Arábie, ktorý pred niekoľkými mesiacmi zomrel. Oba vírusy boli takmer identické, a to až na 99,5 percenta. Podľa hovorcu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Gregoryho Hartla pritom neexistuje dôkaz, že by sa vírus prenášal z človeka na človeka."S ohľadom na klinickú závažnosť dvoch laboratórne potvrdených prípadov, WHO pokračuje v monitorovaní situácie a v úzkej spolupráci s národnými a medzinárodnými inštitúciami za účelom hlbšieho preskúmania možného rizika pre zdravie verejnosti," uviedol hlavný hygienik SR.Svetová zdravotnícka organizácia v súvislosti s výskytom nového typu koronavírusu nevydala žiadne odporúčania, ktoré by obmedzovali cestovanie alebo obchodovanie so Saudskou Arábiou alebo Katarom. Informácie pre návštevníkov tradičnej moslimskej púte do Meky v Saudskej Arábii sú dostupné na webových stránkach SZO a Saudskej Arábie.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...