ÚVZ SR: Takmer v každej druhej ázijskej reštaurácii boli hygienické nedostatky Bratislava 21. novembra (TASR) – Úroveň hygieny v ázijských reštauračných prevádzkach na Slovensku sa oproti minulému ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 21.11.2013 categoryDenné správy

Bratislava 21. novembra (TASR) – Úroveň hygieny v ázijských reštauračných prevádzkach na Slovensku sa oproti minulému roku zlepšila. Napriek tomu kontrolóri Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR počas 249 kontrol v 193 ázijských reštauráciách uložili v tomto roku 81 blokových pokút vo výške 5402 eur, v ďalších ôsmich prípadoch zistených závažných nedostatkov pokračuje správne konanie s predpokladanými pokutami vo výške 3500 eur. Úrad verejného zdravotníctva počas cielenej kontroly zameranej na dodržiavanie hygienických požiadaviek v čínskych, kórejských, indických a ďalších ázijských reštauráciách na území Slovenska zistil nedostatky takmer v každej druhej prevádzke (46 percent). Konštatovala to na dnešnej tlačovej konferencii zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková. Najviac kontrol bolo v Bratislavskom kraji. Z 39 kontrolovaných prevádzok hygienici zistili nedostatky v 16. Najhoršia situácia bola v Trenčianskom kraji, kde kontrolóri zistili hygienické nedostatky v 71 percentách prevádzok ázijských reštaurácií. Najviac pokút sa však vybralo v Nitrianskom kraji, kde z 27 kontrolovaných prevádzok uložili v 16 prípadoch sankcie vo výške 1360 eur.Ako doplnila Trusková, hygienici odobrali 380 vzoriek pokrmov, z ktorých desať nevyhovovalo mikrobiologickým kritériám. Pri kontrolách odobrali aj 492 sterov z pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, 78 z nich nevyhovovalo pre výskyt nebezpečných baktérií.Ako uviedla Eva Jóžeffiová z ÚVZ SR, najčastejšie hygienické nedostatky sa týkali najmä nedovoleného zmrazovania a rozmrazovania mäsa, nevhodnej manipulácie a skladovania hotových pokrmov, zlého skladovania tovaru, nedostatkov v prevádzkovej hygiene, používania tovaru neoznačeného v štátnom jazyku či dokonca tovaru neznámeho pôvodu.

Štítky :

Diabetes mellitus 2. typu: Cukrovka - Epidémia, ktorú nemožno ignorovať

Diabetes mellitus 2. typu: Cukrovka je najčastejšia forma cukrovky a predstavuje viac ako 90% všetkých prípadov. Ochorenie vzniká v dôsledku inzulínovej rezistencie a