lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


V. CINGEL: Lekárski odborári sa dostali na tenký ľad Bratislava 25. novembra (TASR) - Tým, že by v súvislosti s hromadnými výpoveďami lekárov malo ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 25. novembra (TASR) - Tým, že by v súvislosti s hromadnými výpoveďami lekárov malo dôjsť aj k ohrozeniu poskytovania akútnej zdravotnej starostlivosti, sa podľa primára Kliniky detskej chirurgie na bratislavských Kramároch Vladimíra Cingela dostali lekárski odborári na tenký ľad, ktorý pod nimi praská. "Nebolo to rozumné rozhodnutie ísť cestou ohrozenia poskytovania akútnej zdravotnej starostlivosti, myslím, že tým stratila LOZ-ka priestor na ďalšie konštruktívne rokovania, aj keď možno by už iná ponuka neprišla, ale ja by som na akútnu starostlivosť určite nesiahol," povedal pre TASR.Ako ďalej poznamenal, prezident Ivan Gašparovič, ktorý avizoval vyhlásenie núdzového stavu, pokiaľ lekári od výpovedí neustúpia, dal týmto jednoznačne najavo, aký nástroj môže použiť na zabezpečenie neodkladnej zdravotnej starostlivosti v krajine. "V tejto maximálne vypätej situácii nemal pán prezident v podstate veľmi na výber, a tak logicky demonštroval krajný variant svojho možného postupu. V prípade, že niekto môže siahnuť po takomto kroku, tak má pri ďalších vyjednávaniach logicky navrch." Aj preto si Cingel myslí, že ísť cestou ohrozenia akútnej starostlivosti o pacientov nebolo vonkoncom dobré riešenie. Ako dodal, odbory mali v tomto prípade zvážiť okrem medicínskeho aj taký dôležitý moment, akým je verejná mienka, ktorá sa podľa jeho slov už vyvíja v neprospech zdravotníkov. Podľa Cingela, ktorý sa k akcii hromadných výpovedí nepridal, čo zdôvodnil aj zodpovednosťou vyplývajúcou z riadiacej funkcie, sa odbory v súčasnosti dostali do slepej uličky. Pripustil, že sa dá polemizovať o tom, či je ponuka vlády na zvyšovanie platov lekárov dostatočná, ako však poznamenal, nemožno nebrať do úvahy aj súčasnú ekonomickú situáciu v Európe i vo svete, ktorá limituje disponibilné zdroje aj v zdravotníctve. Nevidí preto "veľa priestoru" na to, aby sa odborárom podarilo vyrokovať viac ako ponúka vláda, a to priemerné navýšenie platov lekárov o 300 eur. Nestotožňuje sa však s paušálnym zvyšovaním platov bez ohľadu na prax, skúsenosti a odbornú úroveň. Považuje to za nesystémový demagogický prvok a prežitok.K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Vo výpovedi je stále asi 2000 lekárov v nemocniciach. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.Či sa vláde podarí odvrátiť hrozbu krízovej situácie v zdravotníctve, zatiaľ stále nie je jasné. Ani po stredajšom (23.11.) nočnom rokovaní premiérky Ivety Radičovej a ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika s lekárskymi odborármi sa totiž nepodarilo dospieť k dohode. Za rokovacím stolom sa preto opäť stretnú dnes.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...