lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


V Prahe dostalo pri prvej reťazovej transplantácii nové obličky šesť pacientov Praha 8. novembra (TASR) - Podrobnosti o historicky prvej reťazovej transplantácii obličiek v ČR prezentoval ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Praha 8. novembra (TASR) - Podrobnosti o historicky prvej reťazovej transplantácii obličiek v ČR prezentoval dnes Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe. V priebehu dvoch novembrových dní jeho lekári realizovali 12 operácií, pri ktorých dostalo novú obličku šesť pacientov. Jeden z nich 50-ročný Georgis, ktorý mal s obličkou problémy už 20 rokov, požiadal priamo na dnešnej tlačovej konferencii IKEMu svoju partnerku a darkyňu Zuzanu (39) o ruku. Jej zaskočenie a váhavé "áno" vystriedal v krátkom čase potlesk prítomných, uviedol internetový server iDNES.cz.Súčasťou prvej reťazovej transplantácie bolo päť párov a dvaja jednotlivci. Predchádzalo jej tri štvrte roku príprav.Na začiatku reťaze bol dobrovoľník, ktorý daroval obličku, čím otvoril sériu zákrokov, pri ktorých päť pacientov dostalo obličky a päť ich partnerov bolo darcami. Na konci série chirurgických zákrokov bol pacient zo zoznamu čakateľov, ktorý dostal orgán od jedného z párových účastníkov.Transplantácie sa uskutočnili 6. a 7. novembra a podieľali sa na nich desiatky ľudí, nielen chirurgovia, ale aj anesteziológiovia, imunológovia a zdravotné sestry. Samotnú reťazovú transplantáciu realizovala dvojica chirurgov IKEMu Jiří Froněk a Libor Janoušek, ktorá operovala celkove 20 hodín.Starostlivosť o jedného pacienta po transplantácii obličky v IKEM stojí 534.000 korún, zdravotné poisťovne hradia z toho 235.000 korún, zvyšok sa IKEM snaží pokryť v rámci prevádzky celého zariadenia. Už dlhší čas však varuje, že peniaze sa raz minú, preto sa teraz spolupodieľa na návrhu nových úhrad, ktorého osud je však zatiaľ neistý.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...