lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Vláda: Strategické riadenie zdravotníctva treba podľa NKÚ zlepšiť (2) Bratislava 17. apríla (TASR) - Strategické riadenie slovenského zdravotníctva je potrebné zlepšiť. Odporúča to Najvyšší ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 17.04.2024 categoryDenné správy

Bratislava 17. apríla (TASR) - Strategické riadenie slovenského zdravotníctva je potrebné zlepšiť. Odporúča to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR na základe vykonaných kontrol v tomto a dvoch predchádzajúcich rokoch. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu vzala vláda na vedomie.
"Dlhodobo neuspokojivé výsledky slovenského zdravotníctva poukazujú na vážne systémové problémy fungovania tohto sektora. Jedným z faktorov tohto stavu je podfinancovanie slovenského zdravotníctva, no je zrejmé, že to nie je jediný dôvod. Obdobne dôležitým faktorom je nedostatočné strategické riadenie rezortu," priblížili kontrolóri.
Vykonané kontroly podľa nich ukázali aj ďalšie nedostatky, ako nedostatočná implementácia systému DRG, nedostatočná kvalita a dostupnosť zdravotníckych dát či pretrvávajúca zadlženosť zdravotníckych zariadení.
Rezort zdravotníctva je podľa šéfa NKÚ Ľubomíra Andrassyho príkladom zlyhávania všetkých vnútorných mechanizmov. "Vďaka tomu, že nefunguje systém kontroly, nevieme identifikovať problémy včas a nevieme ich včas a efektívne riešiť," podotkol. Upozornil aj na zlyhávanie ministerstva pri veľkých investičných projektoch. "Rezort zdravotníctva nie je schopný dnes tak, ako je nastavený realizovať veľké projekty, ktoré sú financované z európskych zdrojov alebo z plánu obnovy a odolnosti," podotkol.
Poukázal na mnohé šedé zóny v zdravotníctve, pre ktoré nie je možné skontrolovať financovanie. V tejto súvislosti upozornil aj na potrebu systémových zmien pri oddlžení nemocníc. "Vždy, keď vláda poskytla peniaze na oddlženie zdravotníckych zariadení, vždy bolo povedané, musíte urobiť systémové zmeny, aby ste sa ďalej nezadlžovali, nikdy tieto systémové zmeny neboli urobené, a tak sa nám vždy v určitom cykle nabaľuje dlh v zdravotníctve a dnes sme opäť na úrovni viac ako miliardy eur," dodal.
Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) reagovala, že so šéfom NKÚ o témach pravidelne komunikuje. Za väčšinu problémov podľa jej slov zodpovedajú predchádzajúce vlády. Deklarovala, že na veľké investičné projekty dohliada Zdravotnícka implementačná agentúra. Bude pod ňu podľa jej slov spadať aj výstavba novej národnej nemocnice v Bratislave. Deklarovala, že sa intenzívne zaujíma aj o priebeh ďalších projektov výstavby či rekonštrukcie nemocníc financovaných z plánu obnovy.


UPOZORNENIE:
Správa bola rozšírená o posledné tri odseky.
TASR k správe ponúka zvukový záznam.


akb mj

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...