lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Von der Leyenová víta ciele globálnej darcovskej kampane v reakcii na Covid-19 Brusel 30. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok pripomenula, že Európska únia v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 30.04.2020 categoryDenné správy

Brusel 30. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok pripomenula, že Európska únia v spoločnom úsilí so svojimi globálnymi partnermi chce od 4. mája naštartovať darcovské úsilie, čiže celosvetovú reakciu na pandémiu nového koronavírusu.EÚ sa pripája k Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) a ďalším zdravotníckym organizáciám s celosvetovým pôsobením, ktoré volajú po potrebe zabezpečiť na celom svete rýchly a spravodlivý prístup k bezpečným, kvalitným, účinným a cenovo dostupným diagnostickým a liečebným postupom a vakcínam proti koronavírusu.S cieľom získať finančné prostriedky na podporu tohto úsilia EÚ a jej partneri usporiadajú celosvetový darcovský maratón, pričom cieľom je vyzbierať prvotnú cieľovú sumu vo výške 7,5 miliardy eur.Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že je nevyhnutné spojiť svet, jeho lídrov a ľudí v boji proti koronavírusu. "Už o desať dní iniciujeme globálne darcovské úsilie. Skutočný maratón! Pretože boj proti koronavírusu si vyžaduje globálnu reakciu a neprestajnú činnosť na mnohých frontoch. Musíme vyvinúť vakcínu, vyrábať ju a nasadiť ju vo všetkých kútoch sveta. A musíme ju sprístupniť za prijateľné ceny," opísala situáciu v správe pre médiá.Komisia bude od 4. mája registrovať všetky záväzky krajín a nadácií, ktoré chcú finančne prispieť na tento cieľ. V rovnaký deň exekutíva EÚ oznámi aj ďalšie etapy globálnej kampane, ktorej cieľom bude priebežne dopĺňať dostupné finančné prostriedky.Eurokomisia vyzvala vlády, popredných predstaviteľov podnikateľského sektora, verejných činiteľov, filantropov, umelcov a občanov, aby zvyšovali informovanosť o tomto globálnom darcovskom úsilí. Zozbierané finančné prostriedky sa rozdelia do troch oblastí: na vývoj diagnostických postupov, liečebných postupov a nových vakcín.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...