lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


WHO nevidí dôvod na obmedzenie cestovania do Číny alebo obchodovania s ňou Ženeva 30. januára (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok deklarovala, že "neexistuje žiadny ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 30.01.2020 categoryDenné správy

Ženeva 30. januára (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok deklarovala, že "neexistuje žiadny dôvod" na obmedzenie cestovania alebo obchodovania s Čínou, odkiaľ sa do viacerých ďalších štátov rozšírila nákaza spôsobená novým koronavírusom 2019-nCoV.Podľa agentúry AFP generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus prišiel s týmto vyhlásením v čase, keď už niekoľko leteckých spoločností oznámilo, že pozastavujú lety do Číny.Šéf WHO okrem toho vo štvrtok v Ženeve informoval, že krízový výbor WHO vyhlásil v súvislosti s nákazou spôsobenou novým koronavírusom 2019-nCoV stav globálnej zdravotnej núdze. Hlavným dôvodom vyhlásenia stavu globálnej zdravotnej núdze bolo podľa WHO šírenie vírusu z Číny do iných krajín, pričom Ghebreyesus vyzdvihol reakciu tejto krajiny na vzniknutú situáciu. "Hlavným dôvodom pre toto rozhodnutie nebolo to, čo sa deje v Číne, ale to, čo sa deje v iných krajinách," povedal s tým, že WHO má najväčšie obavy z potenciálu vírusu rozšíriť sa do krajín s menej vyspelým zdravotníctvom."Dovoľte, aby som sa vyjadril jasne. Toto vyhlásenie (stavu núdze) nie je vyslovením nedôvery Číne. Práve naopak, WHO má aj naďalej dôveru v schopnosti Číny nákazu zvládnuť," dodal Ghebreyesus.Celosvetovo je podľa najnovšej bilancie potvrdených 7898 prípadov nákazy novým koronavírusom, z ktorých 7783 je v Číne. V ďalších 12.167 prípadoch existuje podozrenie na nákazu. K dnešnému dňu nákaze novým koronavírusom podľahlo 170 ľudí. Okrem Číny bolo potvrdených 98 prípadov nákazy v 18 krajinách sveta vrátane ôsmich prípadov prenosu nákazy z človeka na človeka, ku ktorým došlo v Japonsku, Nemecku, vo Vietname a v USA, uviedol Ghebreyesus.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...