lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Z. ZVOLENSKÁ: Ponuka VšZP je 4-násobne väčšia ako kedykoľvek predtým Bratislava 3. júla (TASR) - Ponuka, s ktorou prišla Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) na rokovania ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 3. júla (TASR) - Ponuka, s ktorou prišla Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) na rokovania so zástupcami ambulantných lekárov, je štvornásobne väčšia ako medziročné navýšenie platieb za poskytnutie zdravotnej starostlivosti ponúkané kedykoľvek predtým. Tí ju napriek tomu považujú za nedostatočnú a žiadajú, aby im štátna poisťovňa pridala namiesto ponúkaných 8 percent 20. Médiá dnes o tom informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD), ktorá dnes rokovala so zástupcami lekárov."Ponuka VšZP znamená rozpustenie ďalších 1,5 milióna eur mesačne do ambulantnej sféry. To je viac ako 40 miliónov v bývalej mene," zdôraznila šéfka rezortu zdravotníctva. Zástupcovia ambulancií pritom podľa nej ponúkli predĺženie zmluvného vzťahu do septembra. Takýto odklad však podľa nej nič neprinesie. "Je naším záujmom, aby pacienti boli takýmto spôsobom traumatizovaní každé tri mesiace?" pýtala sa na brífingu Zvolenská.Ministerka považuje požiadavky zástupcov lekárov za neúmerné. Ponuka štátnej poisťovne navyše podľa jej informácií je porovnateľná s ponukami ostatných zdravotných poisťovní. "Tu ide o navýšenie bez toho, aby sme pýtali, čo i len úsmev pre toho pacienta," poznamenala Zvolenská na margo tvrdení lekárov, že bojujú v prospech pacientov.Ministerka dnes opätovne vyzvala pacientov, aby u lekárov neplatili nič navyše. Pripomenula pritom verejný prísľub, ktorým sa VšZP zaviazala platiť aj za zákroky nezazmluvnených lekárov. V praxi by preto podľa nej pacient u takéhoto zdravotníka nemal pocítiť žiaden rozdiel. "Aj keď je to veľmi nepríjemná situácia aj pre poisťovňu, nedá sa donekonečna ustupovať," uzavrela Zvolenská.

Štítky :

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.