lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: ANS sa s VšZP napokon dohodla Bratislava 27. januára (TASR) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje malé a stredné nemocnice, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 27. januára (TASR) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje malé a stredné nemocnice, sa na dnešnom rokovaní so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) napokon rozhodla prijať nové dodatky k zmluvám. Ešte vo štvrtok (26.1.) pritom Rada ANS odkázala svojim členom, aby nepodpisovali návrh, keďže podľa asociácie nepokrýval predpokladané náklady na vyššie platy lekárov."VšZP sa dnes dohodla s ANS na zvýšení platieb pre nemocnice od 1.2.2012. Táto úprava je podmienená zefektívnením vlastných nákladov jednotlivých nemocníc, ktorá však nebude mať vplyv na dostupnosť zdravotnej starostlivosti," uviedla dnes hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Šéf asociácie Marián Petko povedal, že dnes sa s poisťovňou dohodli na presných formuláciách, ktoré sa týkajú šetrenia v nemocniciach. "Dodatok, ktorý sme mali predostretý, to tak jasne nedefinoval. Aj preto sme to odmietli."Poisťovňa aj ANS zhodne tvrdia, že navýšenie prostriedkov, na ktorom sa dnes dohodli, vykryje platy lekárov v prvej etape. Petko však dodáva, že dodatok nepokrýva zvýšenie platov sestier, o ktorom rozhodne na najbližšej schôdzi parlament, ani druhú etapu zvýšenia platov lekárov. O ďalších úpravách platieb k 1. aprílu a 1. júlu tak budú nemocnice s VšZP zrejme rokovať v marci.Nový dodatok má nemocniciam podľa Petka priniesť navýšenie cien o 10 percent pri osobitne hradených výkonoch. "Samozrejme, závisí na každom poskytovateľovi, koľko tých osobitne hradených výkonov má a koľko tých operačných výkonov robí," dodal. Podobne by mali získať aj pri ústavnej pohotovostnej službe. Pri ambulantnej primárnej starostlivosti zas podľa neho dôjde k navýšeniu o 3,5 percenta.ANS plánuje ešte rokovať aj so súkromnými poisťovňami. Zuzana Horníková z Dôvery vo štvrtok (26.1.) uviedla, že sú pripravení rokovať s asociáciou o všetkých rozumných návrhoch na úpravu zmluvy. Rokovať je pripravená aj poisťovňa Union. Rámec rokovaní je však podľa jej hovorkyne Judity Smatanovej daný reálnym vývojom zdrojov pre tento rok. "V tomto roku očakávame stagnáciu zdrojov, tomu je potrebné prispôsobiť aj výdavky," spresnila.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...