lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Bratislavské letisko zatiaľ pre ebolu neprijalo mimoriadne opatrenia Bratislava 12. októbra (TASR) – Bratislavské Letisko M. R. Štefánika zatiaľ pre hrozbu eboly v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 12.10.2014 categoryDenné správy

Bratislava 12. októbra (TASR) – Bratislavské Letisko M. R. Štefánika zatiaľ pre hrozbu eboly v Európe neprijalo mimoriadne opatrenia. "Stanovené postupy a opatrenia z pohotovostného plánu začneme realizovať až vyhlásením mimoriadnej udalosti," povedal pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Slovensko nemá priame letecké spojenie s krajinami, v ktorých ebola najviac vyčíňa.Letisko M. R. Štefánika má k dispozícii izolačné pracovisko na letiskovej ploche, v ktorom je možné izolovať pasažiera podozrivého z nebezpečnej prenosnej choroby. Práve Bratislava je miestom, kde musí pristáť lietadlo smerujúce na Slovensko, ak sa na palube nachádza cestujúci s príznakmi eboly. Nakazeného potom za prísnych bezpečnostných podmienok prevezú na kliniku infektológie na bratislavských Kramároch.Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR informovali, že riziko rozšírenia eboly je na Slovensku málo pravdepodobné. Ak by sa k nám vírus dostal, okrem transportu a hospitalizácie nakazeného sme pripravení aj v oblasti skúmania vzoriek.Posilnené kontroly pre ebolu v Afrike i Európe oznámili na niektorých londýnskych letiskách a železničných staniciach. Budú zahŕňať posúdenie nedávnych ciest cestujúcich ako i prípadnú lekársku kontrolu. Opatrenia na viacerých letiskách zabezpečili aj USA. Pasažierom budú napríklad merať teplotu a budú musieť vyplniť formulár.Ebola je ťažké vírusové ochorenie človeka vyvolávajúce akútnu hemoragickú horúčku a často sa končí smrťou. Na chorobu zomierajú hlavne ľudia v afrických krajinách Sierra Leone, Libéria a Guinejská republika. Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje, že ochorenie sa prenáša priamym kontaktom s krvou, slinami, močom, zvratkami, kontaktom so živými a mŕtvymi nakazenými ľuďmi a voľne žijúcimi zvieratami či kontaminovaným materiálom v zdravotníckych zariadeniach. Vírus sa môže preniesť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to až tri mesiace po ich vyliečení. Pre samotné ochorenie neexistuje očkovacia látka. Ebolu zabíja mydlo, bielidlá, slnečné svetlo či vysoká teplota.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...