lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Chorobnosť v Banskobystrickom kraji kopíruje minulý rok Banská Bystrica 12. októbra (TASR) – Súčasná chorobnosť v Banskobystrickom kraji kopíruje vlaňajší rok, tvrdí ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 12.10.2014 categoryDenné správy

Banská Bystrica 12. októbra (TASR) – Súčasná chorobnosť v Banskobystrickom kraji kopíruje vlaňajší rok, tvrdí to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý každý týždeň zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj."Kým uplynulý týždeň analýza hlásení detských i praktických lekárov ukázala výraznejší vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), v tomto týždni sa trend vývoja chorobnosti mierne spomalil," informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová."Výskyt ARO je nižší o 3,7 percenta a výskyt CHPO sa v medzitýždňovom porovnaní znížil o viac ako pätinu. V porovnaní s rovnakým obdobím uplynulého roka je zrejmé, že chorobnosť kopíruje takmer presne vlaňajší vývoj. Oproti minulému týždňu sa však takmer dvojnásobne zvýšil počet komplikácií z ARO," uviedla Tolnayová.Podľa epidemiológov je za kolísavým vývojom chorobnosti viacero faktorov - od počtu hlásiacich lekárov až po počasie. Isté však je, že obdobie chrípky je už tu.V tomto týždni RÚVZ evidoval 6027 chorých na ARO, čo je takmer 1709 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich údaje. CHPO sa vyskytli v 409 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 116 osôb na 100.000 obyvateľov.Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Rimavská Sobota, Revúca, Lučenec a Zvolen, na CHPO v okresoch Lučenec, Revúca, Zvolen a Žarnovica. Najvyššia chorobnosť je u ľudí vo veku od 20 do 59 rokov, naopak, najnižšia medzi seniormi.Ako Tolnayová pripomenula, najlepšou cestou, ako sa chrípke vyhnúť, je očkovanie. Najvhodnejším obdobím je práve október a november.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...