lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Detských pacientov vedia v Bratislave zoperovať cez jediný malý rez Bratislava 8. apríla (TASR) - Detských pacientov operujú od februára v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 8. apríla (TASR) - Detských pacientov operujú od februára v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou najmodernejšou miniinvazívnou metódou SILS. Vďaka nej vedia chirurgovia zoperovať napríklad slepé črevo, žlčník, žalúdok či pečeň alebo zasiahnuť pri gynekologických problémov iba cez jeden rez. Ako dnes priblížil primár kliniky detskej chirurgie Vladimír Cingeľ, touto metódou možno urobiť prakticky všetky chirurgické výkony v brušnej a hrudnej dutine.Vysvetlil, že pri tejto metóde sa urobí iba jediný rez cez pupok alebo tesne na jeho okraji. "Na bruchu nie je prakticky žiadna jazva," priblížil s tým, že aj pozostatky malého rezu sa po roku takmer stratia. Pri hrudnom výkone sa rez umiestňuje na hrudníku v závislosti od konkrétneho zákroku. Cingeľ poukázal, že oproti bežnej laparoskopii je výhoda SILSu v tom, že stačí iba jeden rez, kým pri laparoskopii sa potrebný počet pohybuje od dvoch až do piatich rezov.Novou metódou zoperovali bratislavskí lekári od februára zatiaľ 13 detských pacientov. V piatich prípadoch odstránili zapálený apendix, v troch prípadoch žlčník pre kamene, u dvoch pacientok veľkú cystu na vaječníku a nezhubný nádor na vaječníku. Vykonali tiež jednu pľúcnu operáciu a zákrok na žalúdku.Ako ozrejmil prednosta kliniky Ján Trnka, miniinvazívne metódy začali písať svoju históriu v 90. rokoch 20. storočia. "Postupne sa vylepšujú a v posledných rokoch prechádzajú do vrcholného štádia," povedal. Výhody metódy SILS oproti predchádzajúcim spočívajú okrem kozmetického benefitu aj v menšej pooperačnej bolesti, menšom riziku vzniku ranových komplikácií a rýchlejšom uzdravení pacienta.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...