lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Dni plodnosti a zdravia poradia párom túžiacim po dieťati Bratislava 1. decembra (TASR) - Problémy s počatím dieťaťa neobchádzajú ani slovenské páry. Po európskych ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 1. decembra (TASR) - Problémy s počatím dieťaťa neobchádzajú ani slovenské páry. Po európskych mestách tak aj do hlavného mesta SR zavítalo podujatie venované ochrane a zlepšeniu reprodukčného zdravia, problematike počatia, tehotenstva, mužského i ženského zdravia, stravovania či bývania. Prvý ročník dvojdňovej edukačno-prezentačnej výstavy Dni plodnosti a zdravia, ktorá je v bratislavskej Starej tržnici na Námestí SNP, si môžu ľudia pozrieť dnes do 18.00 h."Všetky možnosti podpory počatia a ochrany reprodukčného zdravia sme sa snažili vtesnať do jednej miestnosti," povedala pre TASR Denisa Priadková z občianskeho združenia Bocian. Priblížila, že okrem informačných stánkov, si tu ľudia môžu dať urobiť napríklad genetické vyšetrenie či zmerať tlak krvi, alebo tuk v tele. Nechýbajú ani prednášky odborníkov z tejto oblasti. Súčasťou podujatia je aj výstava Mimoriadne rodiny, ktorá v 19 krajinách vrátane Slovenska mapovala viac ako 500 párov v čase plánovania rodiny. "Dali sme párom, ktoré bojovali s problém, tvár," doplnila."Platí, že sú páry ktoré, ak chcú mať vlastné dieťa, potrebujú umelé oplodnenie, asistovaná reprodukcia je u nás na európskej úrovni. My akurát upozorňujeme, že občas sa tie kroky jedna, dva, tri až 11 obchádzajú, alebo o nich nevieme, či sa tak veľmi neodporúčajú a urobí sa hop na 12. krok," skonštatovala Priadková s tým, že je to veľmi nebezpečné, keďže ďalší krok už nie je. Párom, ktoré majú problém s počatím dieťaťa, preto radí zistiť, kde sa nachádza a začať odtiaľ.Podujatie chce ukázať ľudom kroky, ktoré môžu v snahe o dieťa realizovať sami, napríklad návštevou rôznych odborníkov, taktiež ich má upozorniť na vplyv rôznych faktorov životosprávy, kde môžu problémy spôsobovať alkohol, cigarety, ale aj káva. Priadková pripomenula, že na mužské spermie majú vplyv aj ťažké kovy a pesticídy v spodných vodách a potravinách, pričom poukázala na problémy s plodnosťou v niektorých bývalých oblastiach ťažkého zbrojárenského priemyslu. Problémy pri počatí u žien môžu zase spôsobovať prechodené infekcie, sedavé zamestnanie, ale aj odklad materstva do vyššieho veku.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.