lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Dobrovoľníci Ligy proti rakovine opäť zaplnia slovenské mestá Bratislava 31. marca (TASR) - Aj tento rok zaplnia slovenské mestá a obce dobrovoľníci Ligy ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 31. marca (TASR) - Aj tento rok zaplnia slovenské mestá a obce dobrovoľníci Ligy proti rakovine (LPR), ktorí budú počas Dňa narcisov zbierať finančné prostriedky na pomoc pacientom s rakovinou. Cieľom Dňa narcisov, ktorý si verejnosť pripomenie 15. apríla, nie je iba finančná podpora boju proti rakovine v rôznych oblastiach, ale upozorňuje aj na jej častejší výskyt. Pripnutím žltého narcisu ako symbolu nádeje na odev tak možno vyjadriť solidaritu so všetkými, ktorí s týmto ochorením zápasia."V uliciach bude možné stretnúť 16.114 dobrovoľníkov. Je to veľké číslo, napriek tomu, každý jeden bude označený identifikátorom dobrovoľníka," povedala výkonná riaditeľka LPR Eva Kováčová. Upozornila, aby ľudia prispievali iba dobrovoľníkom, ktorí budú mať identifikátor spolu s narcisom pripnutý. Finančné prostriedky sa budú zbierať do bielych pokladničiek so žltým narcisom označených logom LPR.Projekt LPR - Deň narcisov začal písať svoju históriu pred 15 rokmi a počas tohto obdobia sa stal najväčšou verejnoprospešnou finančnou zbierkou na Slovensku. Ako dnes priblížila Kováčová, za predchádzajúce ročníky zbierky sa podarilo vyzbierať takmer 6,5 milióna eur. Výťažok zo zbierok slúži napríklad na podporu výskumu a projektov zameraných na prevenciu, informovanosť, poradenstvo a psychosociálnu starostlivosť. Prostriedky tak smerovali do nemocníc, hospicov či iných subjektov, ktoré poskytujú psychosociálnu pomoc onkologickým pacientom a zlepšujú kvalitu ich života.Deň narcisov sa prvý raz konal 21. marca 1997 v šiestich slovenských mestách v obchodných domoch jedného, dnes už obchodného reťazca. Už vtedy dobrovoľníci chodili s pokladničkami, do ktorých ľudia vkladali príspevky, za čo dostali žltý - živý alebo umelý narcis a brožúrky o onkologických ochoreniach i možnostiach prevencie. V roku 1999 pri treťom ročníku Dňa narcisov sa do akcie LPR zapojili aj veľké spoločnosti - siete rýchleho občerstvenia, mobilného operátora i niekoľkých bankových domov.Vo svete sa akcia na podporu boja proti nádorovým ochoreniam prvýkrát uskutočnila v roku 1987 v Írsku. Iniciovala ho Írska liga proti rakovine s cieľom získať finančné prostriedky na zlepšenie starostlivosti o onkologických pacientov. Odvtedy si podujatie získavalo presvedčenie a srdcia mnohých ľudí v mnohých štátoch sveta. Aj v nich sa vyjadrením boja proti rakovine stal žltý narcis. Akcia sa stala pre mnohých symbolom jari a nádeje do života.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.