lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Dôvera považuje termín zavedenia PCG za nereálny Bratislava 30. mája (TASR) - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera považuje za nereálne zaviesť nový spôsob ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 30. mája (TASR) - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera považuje za nereálne zaviesť nový spôsob prerozdeľovania poistného, tzv. PCG do praxe tak rýchlo, ako sa to navrhuje v novele zákona o zdravotnom poistení. Peniaze z nového prerozdelenia by podľa nej mali prísť do poisťovní v októbri. "Snaha o okamžité získanie prostriedkov v sektore zdravotníctva by nemala ísť podľa nášho názoru na úkor kvality pripravovaného právneho predpisu a nemala by stáť proti základným princípom právneho štátu," napísala poisťovňa v rámci medzirezortného pripomienkovania.Poukázala, že vzhľadom na skúsenosti zo zahraničia je nereálne zvládnuť správne a včasné zavedenie PCG do praxe na Slovensku za jeden mesiac. "Snaha o okamžité získanie prostriedkov v sektore zdravotníctva by nemala ísť podľa nášho názoru na úkor kvality pripravovaného právneho predpisu a nemala by stáť proti základným princípom právneho štátu," skonštatovala Dôvera. Tá tiež novele vyčíta retroaktivitu, keďže zasahuje do tohtoročných rozpočtov zdravotných poisťovní. Podľa Dôvery by preto zákon mal platiť najskôr od začiatku budúceho roka.Súkromnej Union zdravotnej poisťovni sa nepáčia voľnejšie navrhované podmienky na vykazovanie platobnej schopnosti zdravotných poisťovní. Navrhuje preto ustanovenie, ktoré vykazovanie zjemňuje, vypustiť. "Parameter včasnosti úhrady záväzkov voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti nepostačuje podľa nášho názoru na dostatočné preukázanie finančnej kondície zdravotnej poisťovne," napísala poisťovňa v rámci svojich pripomienok.S touto plánovanou zmenou nesúhlasí ani ministerstvo financií. "Solventnosť poisťovne, vlastný kapitál, slúži na zabezpečenie schopnosti platiť za zdravotnú starostlivosť poskytnutú klientom poisťovne, hlavne v prípade neočakávaných nepriaznivých udalostí. Zrušenie by znamenalo potenciálne ohrozenie finančnej stability poisťovne a potenciálne ohrozenie prístupu jej klientov k zdravotnej starostlivosti," upozornilo ministerstvo. Tvrdí, že najmä činnosť súkromných poisťovní motivovaná maximalizáciou rentability vlastného kapitálu by pri zrušení kapitálovej primeranosti znamenala účelové znižovanie podielu vlastného kapitálu. 

Štítky :

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.