ZDRAVIE: I. Uhliarik chce stopnúť fajčenie na koncertoch aj v obchodných... (2) Bratislava 27. mája (TASR) - Viac ochrany nefajčiarom sľubuje od budúceho roka minister zdravotníctva Ivan ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 27. mája (TASR) - Viac ochrany nefajčiarom sľubuje od budúceho roka minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Podľa jeho návrhu novely o ochrane nefajčiarov už nebude možné fajčiť v otvorenom priestore barov či reštaurácií. Zvýšia sa tiež pokuty. Obmedzia sa miesta predaja tabakových výrobkov kvôli väčšej kontrole maloletých."Nemalo by sa stávať, že sedíte na koncerte s dieťaťom a niekto si pred vami zapáli," uviedol dnes Uhliarik na tlačovej konferencii. Nefajčiari by boli chránení aj na športových podujatiach a v nákupných centrách. "Riešenie ochrany nefajčiarov vyplýva z programového vyhlásenia vlády. Moderné a oveľa zdravšie je nefajčiť," konštatoval minister. Pripomenul, že v Európe zomrie na následky pasívneho fajčenia viac ako 7300 ľudí za rok, na Slovensku vyše 500. Zákaz pre tabak by platil aj na areály škôl a detských ihrísk, doteraz to zákon nijako neupravoval. Slovenských školákov, ktorí holdujú cigaretám, podľa štatistík z roka na rok pribúda. Podľa Róberta Ochabu z Odboru podpory zdravia verejným zdravotníkom sa stále nepodarilo zastaviť tento trend. Upozornil, že v rokoch 2001-2009 na Slovensku dvojnásobne stúpol počet mladých ľudí, ktorí si zapália každý deň.Rezort opatreniami reaguje na sťažnosti občanov, tým najviac prekážali cigarety v kaviarňach obchodných centier. Uhliarik vysvetlil zámer prísneho zákona na príklade liečby onkologického pacienta. "Liečba je oveľa drahšia ako nejaká pokuta. A zdravie je to najcennejšie, čo máme." Maximálna možná pokuta za nedodržanie zákona sa môže vyšplhať do výšky 15.000 eur. Minimálna sankcia bude namiesto súčasných 330 eur predstavovať 5331 eur.Po tejto novele chce rezort pokračovať ďalej. Kontrola tabaku bude podľa Ochabu programovo riešená do roku 2014.

Štítky :

OSTEOPORÓZA JE PROBLÉM V CELEJ EURÓPE, SLOVENSKO VŠAK PATRÍ K RIZIKOVÝM Z POHĽADU ZLOMENÍN

Výskyt osteoporózy v krajinách Európskej únie dlhodobo rastie, v najbližších rokoch sa očakáva aj významný nárast zlomenín u pacientov s týmto ochorením. Spoločnosť pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí SLS pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy upozorňuje, že Slovensko patrí ku krajinám EÚ, v ktorých sa očakáva veľmi vysoký nárast počtu zlomenín u pacientov s osteoporózou.