lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Každoročne pribudne 750 až 1000 pacientov s Parkinsonovou chorobou Bratislava 9. apríla (TASR) - Na Slovensku pribudne ročne 750 až 1000 pacientov, ktorým diagnostikujú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 9. apríla (TASR) - Na Slovensku pribudne ročne 750 až 1000 pacientov, ktorým diagnostikujú Parkinsonovu chorobu. Povedala to Katarína Kračunová z Kliniky neurológie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave na dnešnej tlačovej konferencií pri príležitosti Svetového dňa Parkinsonovej choroby, ktorý bude tento rok 11. apríla."Toto ochorenie typicky vzniká na prelome 5. a 6. dekády, to znamená na konci päťdesiatky, na začiatku šesťdesiatky, ale nie je to pravidlo," povedala Kračunová. Podľa nej sa stávajú aj výnimočné prípady, keď sa príznaky ochorenia vyskytnú pred 21. rokom života. Ochorenie pritom postihuje obe pohlavia s určitým vyšším výskytom u mužov ako u žien," vysvetlila Kračunová. V súčasnosti sa podľa štatistík lieči na Slovensku na túto chorobu asi 15 000 pacientov. "Prečo toto ochorenie vzniká, dosiaľ nevieme. Súčasná teória hovorí o tom, že je to kombinácia nejakej genetickej predispozície, určitých faktorov vonkajšieho prostredia, určitých vnútorných faktorov," dodala Kračunová. Ohrození sú pritom aj rodinní príslušníci pacientov. "Desať až 15 percent udáva pozitívnu rodinnú anamnézu, čo znamená, že v rodine majú postihnutého týmto ochorením," doplnila."Diagnostikovať toto zákerné ochorenie nie je vôbec jednoduché, pretože počiatočné prejavy môžu byť veľmi netypické," vysvetľuje Ján Benetin z neurologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Podľa neho sa táto choroba radí medzi nevyliečiteľné. "V súčasnosti máme niekoľko liekov, ktoré sa úspešne používajú na liečbu ochorenia a tlmia jeho príznaky," vysvetlil Benetin."Keď prídeme niekde na úrad a keď tam vidia, akí sme nepohybliví, akí sme stuhnutí, tak po nás pozerajú, čo ty tu chceš. Je to veľmi bolestné, lebo to nie je moja vina, že som taká, aká som," povedala predsedníčka neziskovej organizácie Spoločnosť Parkinson Slovensko Katarína Félixová, ktorá sama trpí touto chorobou. Podľa jej slov však existuje veľa ľudí, ktorí sa snažia takto postihnutým pacientom pomôcť. "Našťastie, máme okolo seba veľa ľudí, ktorí nám chcú pomáhať, lebo vedia, že sami to nezvládneme. Snažia sa nám pomôcť dobrými radami a tiež tým, že nám ukážu, ako sa dá prezentovať a zastať sa sám seba," ozrejmila Félixová.Parkinsonova choroba je chronicko – progresívnym ochorením centrálnej nervovej sústavy. Ochorenie zasahuje motorický systém človeka, čo sa prejavuje mimovoľnými pohybmi, neovládateľným trasom alebo, naopak, úplnou stuhnutosťou. Príčina Parkinsonovej choroby nie je zatiaľ objasnená.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...