lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Kolapsov z tepla v utorok oproti víkendu a pondelku výrazne ubudlo Bratislava 31. júla (TASR) - Vďaka miernemu ochladeniu sa v utorok (30.7.) znížil počet kolapsov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 31. júla (TASR) - Vďaka miernemu ochladeniu sa v utorok (30.7.) znížil počet kolapsov z tepla. Záchranári v pondelok (29.7.) evidovali vyše 150 kolapsov, v sobotu ich bolo 139. V utorok letné horúčavy nezvládlo 89 ľudí, 48 žien, 40 mužov a jedno dieťa.Najviac, 16 kolapsov, bolo v Košickom kraji a najmenej v Nitrianskom. "V porovnaní s víkendom to išlo dole. Počet kolapsov sa priblížil úrovni z minulého týždňa," povedal pre TASR Boris Chmel z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.Ľudia by v čase letných horúčav nemali zabúdať najmä na pitný režim. Gastroenterológ Miloš Bubán hovorí, že tekutiny treba dopĺňať počas celého dňa, smäd je už podľa neho výkričník. "Smäd nie je dobrým príznakom, pretože to znamená, že už ste dehydratovaný," zdôraznil.Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) by mal dospelý človek počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. "Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda," radí ÚVZ. Vhodnejšie sú vlažné nápoje. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Okrem dostatku tekutín treba uprednostniť ľahšiu stravu, nosiť vzdušný odev a chrániť sa pred priamym slnečným žiarením v poludňajších hodinách.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...