lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Komora nebude organizovať Deň so sestrami, nechce napätie Bratislava 24. októbra (TASR) - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek ustúpila od nápadu organizovať ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 24. októbra (TASR) - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek ustúpila od nápadu organizovať koncom mesiaca Deň so sestrami, v rámci ktorého chceli ukázať svoju prácu poslancom či ministrom. Dôvodom má byť to, že komore nejde o eskaláciu napätia, ale o vecné riešenie problémov. "Stále sme presvedčení, že ide o dobrú myšlienku," uvádza sa však v stanovisku komory s tým, že politici by tak lepšie pochopili prácu sestier.Ako zdôraznila komora, pripravovaná aktivita sa nestretla s pochopením ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. Tá skonštatovala, že nemocnica nie je zoo a nechodí sa do nej pozerať na pacientov ako na zvieratká. "Chceme zdôrazniť, že naším cieľom nebolo ohroziť bezpečnosť, ani ponížiť dôstojnosť pacientov. Neplánovali sme priamo zapojiť poslancov a ministrov do diagnostického a liečebného procesu, ani nijakým spôsobom znevážiť ich postavenie," píše sa v stanovisku.Tým, že sa sestry "vzdajú" spomínanej akcie, chcú vytvoriť priestor na otvorené a férové rokovanie s ministerkou zdravotníctva. "Nepochopila síce zmysel našej akcie, no veríme, že sa stotožní s našimi požiadavkami, ktoré sú základom dlhodobého snaženia komory," skonštatovala komora s tým, že si cení ochotu ministerky sadnúť si s nimi za jeden rokovací stôl.

Štítky :

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.