lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Lekárske odbory memorandum MZ SR prekvapilo, budú však rokovať Bratislava 17. novembra (TASR) - Lekárske odbory považujú za veľmi dôležité, že sa začína diskusia ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 17. novembra (TASR) - Lekárske odbory považujú za veľmi dôležité, že sa začína diskusia o naplnení ich požiadaviek, ktorými podmieňujú stiahnutie výpovedí štrajkujúcich lekárov. V reakcii na dnes predstavené memorandum z dielne ministerstva zdravotníctva, ktoré ma reflektovať na požiadavky lekárov, to uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár. Ako však poznamenal, ťažko takého návrhy riešenia podpisovať cez televíziu, čím narážal na to, že minister zdravotníctva Ivan Uhliarik memorandum najskôr predstavil médiám ako odborárom. Podotkol, že memorandum lekárov prekvapilo, keďže na stredajšom (16.11.) stretnutí so šéfom rezortu o ňom nepadla ani zmienka.Napriek spomínanému spôsobu odprezentovania návrhu memoranda, ku ktorému majú odbory výhrady, lekári vidia už teraz priestor na dohodu vo viacerých ich požiadavkách, ako napríklad dofinancovanie systému a dodržiavanie Zákonníka práce. Problém nemajú ani s avizovanými protikorupčnými opatreniami. Na margo možnosti zvyšovania platov o 300 eur Kollár konštatoval, že nebudú hovoriť o konkrétnych číslach a budú ďalej rokovať.Ministerstvo zdravotníctva sa chce dohodnúť so štrajkujúcimi lekármi, pripravilo preto návrh memoranda, ktoré by malo garantovať naplnenie ich požiadaviek. "V záujme vyriešenia situácie som pripravil memorandum, ktoré vyrieši aj otázku platov lekárov," uviedol dnes šéf rezortu Ivan Uhliarik s tým, že platy lekárov by mohli v budúcom roku porásť o 300 eur. Podľa jeho slov je to posledný návrh na dohodu. S odborármi sa mu o tomto návrhu zatiaľ nepodarilo hovoriť. Verí však, že sa mu s nimi podarí dohodnúť.K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Podľa ministra je vo výpovedi stále 2062 lekárov v nemocniciach. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...