lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE:MZ podľa farmapriemyslu obišlo legislatívne pravidlá, rezort to odmietol Bratislava 9. júna (TASR) - Jedna z dvoch právnych noriem, ktorou sa realizuje reforma liekovej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 9. júna (TASR) - Jedna z dvoch právnych noriem, ktorou sa realizuje reforma liekovej politiky, obišla podľa zástupcov farmaceutického priemyslu štandardný legislatívny proces pri tvorbe nového zákona. Problémom má byť to, že ministerstvo zdravotníctva do medzirezortného pripomienkového konania predložilo návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje napríklad cenotvorbu liekov. Vláda však na svojom stredajšom (8.6.) rokovaní schválila návrh nového zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý túto oblasť upravuje."Asociácie ADL, Genas a SAFS považujú uvedené konanie najvyšších štátnych orgánov SR za porušovanie transparentne odkomunikovaných a prediskutovaných podmienok v rámci medzirezortného pripomienkového konania a obchádzanie platných legislatívnych pravidiel Vlády SR," napísali zástupcovia farmapriemyslu vo svojom spoločnom vyhlásení. Ako poukázali, návrh nového zákona nebol vôbec pripomienkovaný v rámci pripomienkového konania. Takýto postup podľa nich narušuje právnu istotu občanov Slovenska."Nech si títo zástupcovia pozrú legislatívne pravidlá, pretože toto bolo odporúčanie Legislatívnej rady vlády," reagoval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) s tým, že takýto postup je v súlade s právnym poriadkom SR. Ako poznamenala šéf sekcie farmácie a liekovej politiky rezortu Michaela Gajdošová, takýto krok neznamená, že ministerstvo predložilo nový zákon, ale predložilo zákon, ktorý schválila aj Legislatívna rada vlády.Iný názor má exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD). "Ide o bezprecedentný krok, ktorý potiera všetky pravidlá legislatívneho procesu v SR. K tomu naozaj niet čo dodať," povedal pre TASR. Poznamenal, že sa tak vynára otázka, na čo slúži pripomienkové konanie, keď sa v ňom neakceptujú takmer žiadne zo stoviek pripomienok a následne sa predloží zákon pod úplne iným názvom.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: