lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Miernymi úpravami jedálnička počas sviatkov sa možno vyhnúť problémom Bratislava 30. marca (TASR) - Tradičné veľkonočné špeciality sú pre organizmus veľkou záťažou. Nárazové hodovanie ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 30. marca (TASR) - Tradičné veľkonočné špeciality sú pre organizmus veľkou záťažou. Nárazové hodovanie v kombinácii s ničnerobením počas sviatkov sa môže odraziť negatívne na telesných hodnotách a spôsobiť aj problémy s trávením. Mierne úpravy jedálneho lístka sa preto podľa odborníkov na zdravú výživu hodia v každom prípade.Namiesto krémových zákuskov si možno dopriať sušené ovocie, údené mäso nahradiť duseným či grilovaným, jesť veľa zeleniny, v studenej kuchyni uprednostniť rastlinné tuky s nižším obsahom nasýtených mastných kyselín. Vo všeobecnosti odborníci odporúčajú kombinovať vyváženú stravu a pohyb. "Najlepšou cestou však je upraviť si životný štýl trvalo, nielen počas sviatkov, a tak udržiavať svoje parametre na uzde," povedala prezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Iveta Vaverková.Podľa odborníkov je dôležité aj poznať hodnoty krvného tlaku alebo cholesterolu, aby ľudia vedeli, čo si môžu počas sviatkov dovoliť. "Zvýšené hodnoty nemajú špecifické príznaky, nemusíte ich ani vôbec pociťovať. Dokonca aj mladý človek so správnou hmotnosťou, zdravou stravou a dostatočným pohybom môže mať zvýšenú hladinu cholesterolu," upozornila Vaverková.Vysoký krvný tlak a cholesterol patria k rizikovým faktorom srdcovo-cievnych chorôb, pričom osem z desiatich Slovákov trpí aspoň jedným z nich. Aj preto sa od 1. apríla bude v rámci preventívnych prehliadok cholesterol merať častejšie. "Stúpa nám totiž počet mladších ľudí, ktorí majú problémy s vysokým cholesterolom a hraničnými hodnotami krvného tlaku," uzavrela Vaverková.

Štítky :

Mrazenie vajíčok dáva ženám šancu mať dieťa aj po 40-tke

Posúvanie tehotenstiev do vyššieho veku so sebou prináša riziko pre ženy, ktoré sa rozhodnú pre rodičovstvo v čase, kedy už môže byť neskoro. Práve tomu vieme predísť zmrazením a uskladnením vajíčok v mladšom veku, kedy predpokladáme ich vysokú kvalitu.