lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Národná transfúzna služba sa modernizovala a centralizovala (2) Košice 13. júna (TASR) - Zefektívnenie činnosti a modernizáciu pracovísk Národnej transfúznej služby (NTS) SR ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Košice 13. júna (TASR) - Zefektívnenie činnosti a modernizáciu pracovísk Národnej transfúznej služby (NTS) SR umožnil projekt s použitím eurofondov, ktorý dnes slávnostne ukončili v Košiciach. Projekt zahŕňal nákup moderných prístrojov pre veľkokapacitné spracovateľské centrá krvi v Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave, a pre ďalších 11 odberových pracovísk. Zrekonštruovali sa tiež priestory NTS Košice a zakúpilo sa deväť špeciálnych vozidiel na výjazdové odbery krvi a prevoz krvných prípravkov. "Národnú transfúznu službu SR sme týmto národným projektom zaradili kvalitou medzi európsky štandard v transfúziológii," uviedla dnes riaditeľka NTS SR Renáta Dundová. Došlo pritom k centralizácii spracovania krvi, ktorá podľa nej zefektívni transfúznu službu.Projekt s názvom Dobudovanie infraštruktúry NTS SR začal ešte v lete 2009. Celkové výdavky boli v sume vyše 8.192.000 eur, z toho 7,2 milióna išlo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.V minulosti fungovalo na Slovensku 12 transfúziologických pracovísk, z toho deväť bolo odberovými miestami a zároveň spracovateľmi krvi, tri ďalšie pracoviská boli iba odberové centrá. V súčasnosti pôsobí 14 transfúziologických pracovísk, z nich len tri sú spracovateľské centrá, a to v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Ďalších 11 miest sú výlučne odberové centrá: Bratislava - Ružinov, Bratislava - Kramáre, Trnava, Martin, Nové Zámky, Nitra, Banská Bystrica, Žilina, Trenčín, Prešov a Poprad. "Decentralizácia spracovania krvi, aká fungovala pred projektom, nebola efektívna," vysvetlila pre TASR Dundová. Na slávnostnom ukončení projektu sa zúčastnili štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Viliam Čislák, či predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Richard Raši, ktorý bol pri začiatku projektu ministrom zdravotníctva. "Ide o nás všetkých, pretože každý z nás sa môže stať pacientom, ktorého prežitie závisí nielen od toho, či bude krv mať, ale aj či bude spracovaná kvalitne a bezpečne, bude včas pripravená a stihne dôjsť vtedy, keď ju pacient potrebuje," uviedol Raši. Ako košický primátor vyjadril potešenie, že hlavná časť z finančného príspevku išla práve pre košické centrum NTS, ktoré pred tým nemalo vyhovujúce priestory. K slávnostnému ukončeniu projektu došlo deň pred Svetovým dňom darcov krvi, kedy bude na pracoviskách NTS SR Deň otvorených dverí. Verejnosť si tak v piatok môže prezrieť aj zrekonštruované priestory v košickom centre na Triede SNP 1.NTS SR vznikla v roku 2004, predmetom jej činnosti je komplexné spracovanie krvi, produkcia krvných prípravkov a ich distribúcia do zdravotníckych zariadení. Ročne vykoná NTS okolo 150.000 odberov krvi, čo je 70 percent z celkového počtu odberov krvi na Slovensku.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...