lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Nedostatok vakcín ohrozuje malé deti, varujú Uhliarika zdravotníci Bratislava 15. decembra (TASR) - Predstavitelia viacerých zdravotníckych združení v otvorenom liste a vyhlásení varujú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 15. decembra (TASR) - Predstavitelia viacerých zdravotníckych združení v otvorenom liste a vyhlásení varujú ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), že nedostatok očkovacích látok v ambulanciách ohrozuje hlavne malé deti. V liste zdôrazňujú, že nebezpečné infekčné ochorenia môžu spôsobiť ich závažné zdravotné postihnutia, aj úmrtia.Podľa odborníkov krízovú situáciu s očkovacími látkami spustili zákony o liekoch a o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktoré vstúpili do platnosti 1. decembra tohto roku. Lekári v ambulanciách si podľa novej legislatívy musia očkovacie látky od tohto dátumu kupovať sami, poisťovňa im to dodatočne preplatí. Doposiaľ si vakcíny na predpis konkrétnemu pacientovi lekári vyberali z lekárne."Zvlášť Vás upozorňujeme, že núdzový stav v starostlivosti o zdravie občanov, ktorý vznikol aplikáciou týchto zákonov, sa vyhrocuje. Nedostatok očkovacích látok v ambulanciách spôsobuje, že sa situácia už behom niekoľkých dní ich platnosti stáva kritickou," napísali šéfovi rezortu lekári. "Je to spôsobené zdravotnými poisťovňami, ktoré nezabezpečujú očkovacie látky, tak ako im ukladajú zákony a nie je ani známe, kedy očkovacie látky zabezpečia," uvádza sa v liste.Neobstaranie očkovacích vakcín zdravotnými poisťovňami podľa odborníkov spôsobuje ich faktickú nedostupnosť pre pacientov v ambulanciách. V mnohých sa už očkovanie zastavilo, niektoré využívajú vakcíny, ktoré boli zabezpečené do decembra. Zdravotníci varujú, že keď sa minú, v krátkom čase sa môže plošne zastaviť povinné očkovanie detí a dospelých. "My lekári v ambulanciách sme, spolu so svojimi pacientmi, proti porušovaniu zákonov zdravotnými poisťovňami bezbranní," podčiarkli. V závere listu lekári Uhliarika požiadali, aby bezodkladne zabezpečil plnenie zákonných povinností súvisiacich s povinným očkovaním osôb. Svoju výhrady dali lekári na vedomie aj predsedníčke vlády Ivete Radičovej (SDKÚ-DS), parlamentnému zdravotnému výboru a prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.TASR informácie poskytol predseda sekcie všeobecných lekárov pre dospelých Slovenskej lekárskej komory Peter Lipták.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...