lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Poisťovne budú so súkromnými lekármi rokovať, viac im nesľubujú Bratislava 7. februára (TASR) - Zdravotné poisťovne budú so súkromnými lekármi, ktorí sa dnes sťažovali ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 7. februára (TASR) - Zdravotné poisťovne budú so súkromnými lekármi, ktorí sa dnes sťažovali na chýbajúce zdroje na riešenie miezd zdravotných sestier, rokovať o ich požiadavkách, viac zdrojov priamo neavizovali. Najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa zvýšila podľa svojej hovorkyne Petry Balážovej v prvom štvrťroku platby lekárom prvého kontaktu o sedem percent. "Rovnako bude vyhodnocovať aj nasledujúci štvrťrok a o ďalších úpravách platieb bude s poskytovateľmi rokovať," uviedla.Zdravotná poisťovňa Dôvera má zmluvy so súkromnými lekármi do konca marca, kedy ich bude prehodnocovať. "Rokovania prebiehajú, zdroje zatiaľ na navyšovanie nie sú. Hľadáme riešenie, ako by ambulantný sektor vedel preukázateľne ušetriť na liekoch a spoločných vyšetrovacích a liečebných zložkách, aby sme mohli navýšiť výdavky na ambulantnú zdravotnú starostlivosť," povedala jej PR špecialistka Monika Šimunová. Rast platov sestier musia podľa jej slov riešiť konkrétne zdravotnícke zariadenia. Poukázala na to, že poisťovne platia za výkony zrealizované v ambulancii, prípadne za pacientov v starostlivosti u všeobecných lekárov.Na ďalšie rokovania je pripravená aj Union zdravotná poisťovňa. "Podmienky zmlúv pre ďalšie obdobie budú predmetom rokovaní s poskytovateľmi. Rámec rokovaní je daný reálnym vývojom zdrojov pre tento rok. V tomto roku očakávame stagnáciu zdrojov, tomu je potrebné prispôsobiť aj výdavky," zhrnula jej hovorkyňa Judita Smatanová.Nová právna norma o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier ohrozuje podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Ladislava Pásztora štvrtinu ambulancií pediatrov a pätinu ambulancií lekárov pre dospelých či pľúcne ambulancie špecialistov. Dôvodom majú byť nedostatočné zdroje zo strany zdravotných poisťovní na pokrytie zvýšených mzdových nárokov. Pásztor preto avizoval, že súkromní lekári s nimi začnú rokovať o navýšení úhrad. Pokiaľ by k navýšeniu nedošlo, môže byť údajne ohrozená zdravotná starostlivosť.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...