lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Prípadov žltačky typu A ubudlo, v tomto roku ešte epidémia nebola Bratislava 16. apríla (TASR) - Na Slovensku sa vlani zaznamenalo sedem menších epidémií žltačky, prípadov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 16. apríla (TASR) - Na Slovensku sa vlani zaznamenalo sedem menších epidémií žltačky, prípadov však podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR ubudlo. "V roku 2012 bolo v SR hlásených 125 prípadov ochorení na vírusovú hepatitídu typu A, čo je o 69 percent menej ako v roku 2011. Aj oproti päťročnému priemeru je to pokles o 86 percent," povedala pre TASR hovorkyňa úradu Lenka Skalická.Kým vlani sa zaznamenalo sedem epidémií žltačky, rok predtým to bolo o desať viac. "Všetky epidémie boli menšieho rozsahu. Najväčšia epidémia bola zaznamenaná v okrese Senica," priblížila Skalická. Epidémie sa tiež vyskytli v okresoch Trebišov, Košice I, Košice IV a Stará Ľubovňa. V tomto roku epidémia nebola zatiaľ zaznamená.Žltačka nie je problémom iba v oblastiach s nízkym hygienickým štandardom. Týmto infekčným ochorením sa možno nakaziť aj napriek dodržiavaniu hygienických štandardov. Aj z tohto dôvodu odborníci odporúčajú predchádzať nákaze očkovaním. Očkovanie osôb, ktoré boli v priamom kontakte s chorým, je hradené zo zdravotného poistenia.Hepatitída A sa prenáša znečistenými rukami, ale môže sa preniesť aj kontaminovanou potravou. Tento typ je epidemický a ohrozuje najmä detské vekové skupiny. Inkubačná doba ochorenia je 15 až 50 dní. Aj napriek tomu, že si človek dáva pozor, môže sa veľmi ľahko nakaziť.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...