lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: SLK vyzvala ministra aj LOZ, aby ustúpili a nehazardovali so životmi Bratislava 22. novembra (TASR) – Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Milan Dragula dnes vyzval odborárov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 22. novembra (TASR) – Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Milan Dragula dnes vyzval odborárov aj ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), aby ustúpili zo svojich požiadaviek a nehazardovali so životmi ľudí."Ukazuje sa, že nebudeme vedieť poskytovať ani akútnu starostlivosť. To je hra o ľudské životy," vyhlásil dnes Dragula na tlačovej konferencii s tým, že ministerstvo podcenilo výpovede lekárov. "Pravdou je, že minister zdravotníctva neurobil nič, aby zastavil transformáciu, musel to urobiť prezident republiky," doplnil.Lekárske odborové združenie (LOZ) by však podľa neho tiež nemalo mať nezmyselné platové požiadavky. Či je prehnané žiadať viac ako 300 eur, ktoré lekárom ponúkol minister, Dragula povedať nevedel. "Keď pán minister zvýši platy o 300 eur, ja z toho neuvidím ani cent, lebo som školský zamestnanec. Ale pokiaľ som hovoril so synom a nevestou, im by 300 eur veľmi pomohlo, pretože, keď si chceli ako začínajúci lekári zobrať hypotéku na byt, žiadna banka im to nevedela dať, lebo ich príjem bol taký nízky," povedal prezident SLK.SLK od začiatku protestného podávania výpovedí podporuje Lekárske odborové združenie v ich požiadavkách. Dragula však už svoju výpoveď stiahol. "Môj protest sa skončil, keď prezident zastavil transformáciu. Ja neprotestujem a nebojujem za platy," podčiarkol. Žiadať legislatívne záruky, že transformácia nikdy nebude, je podľa neho nezmyslom.Komora vypracovala vlastný návrh na riešenie situácie v zdravotníctve, ktorý zahŕňa zastavenie transformácie, či dodržiavanie zdravotníckych zákonov. Podľa Dragulu navrhované opatrenia poslali aj ministrovi zdravotníctva a prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. V stredu (23.11.) popoludní budú zástupcovia komory, ale aj minister zdravotníctva, LOZ, či Asociácia nemocníc Slovenska o vypätej situácii rokovať u hlavy štátu. S odborármi sa má popoludní stretnúť aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Dragula verí, že práve tieto rokovania dvojmesačnú protestnú akciu lekárov ukončia.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...